Cenzúrázza az interpellációkat a házelnök

A házelnök utólag bírságol, de ha teheti, előre is megakadályozza, hogy a képviselők az országgyűlés tekintélyét sértő kijelentéseket tegyenek. Szanyi Tibor ezért nem interpellálhatott trafikügyben.

Visszautasította Kövér László házelnök a szocialista Szanyi Tibor hétfőre tervezett interpellációját, az indoklás szerint azért, mert kijelentései sértették volna az országgyűlés tekintélyét, és fegyelmi intézkedésekre is okot adhattak volna.

Az MSZP-s politikus így újságíróknak olvasta fel a szöveget. Szerinte abban egyetlen olyan kifejezés sem szerepel, amelyet kormánypárti politikus ne használt volna már az ülésteremben, így a házelnök döntése példátlan és elfogadhatatlan.

Szanyi Tibor a trafikpályázatokkal kapcsolatos kérdést Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek címezte volna. Úgy fogalmazott: a trafikokat a Fidesz "haverjai és csókosai" kapták meg üzemeltetésre.

"A maffiakormánynak mit sem számít, hogy több tízezer benzinkutastól, élelmiszerboltostól, újságostól és trafikostól vette el a megélhetést" - jelentette ki, megjegyezve: az árusítóhelyek számának csökkentésével és az árrés felemelésével az eddigi haszon ötven-hatvanszorosára számíthatnak a trafiküzemeltetők, akik alkalmazottakat, strómanokat "válogathatnak a frissen kisemmizett nyomorultak közül".

"Nem sül le a bőr a képükről?" - tette fel a kérdést Szanyi Tibor, aki egy Mutyifilter feliratú, narancssárga cigarettás dobozt mintázó kartonlapot is felemelt volna az ülésteremben, de végül ezt is csak az újságíróknak mutatta be.

A szocialista politikus példátlannak és elfogadhatatlannak nevezte Kövér László döntését, mondván, a házelnök egy képviselő kérdezési jogát korlátozta. Szanyi Tibor - akit a közelmúltban havi tiszteletdíjának harmadára büntetett a Ház, mert interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak - azt mondta, nem is tudja, "mondja vagy mutassa" a véleményét az elnöki döntésről.

Az MSZP-s Szanyi Tibor megint átlépett egy határt - így kommentálta a Fidesz szóvivője a szocialista politikus visszautasított interpellációjának ügyét. Hoppál Péter sajtótájékoztatóján azt mondta, a házelnöki titkárság tájékoztatása szerint az interpelláció szövegében olyan alpári fordulatok voltak, amelyek nem méltóak az országgyűléshez.

"Szanyi Tibor ebben a műfajban már nem kezdő, mindig feszegeti a határokat" - fogalmazott a kormánypárti politikus, hozzátéve, hogy az MSZP-s képviselő már megint átlépte azt a küszöböt, amely nem illik a parlament méltóságához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.