Cenzúráz a köztévé

A Kozmosz egy koncertfelvételét törölte adásából a Duna TV, mert abban politikusokkal összefüggésben nyomdafestéket nehezen tűrő kifejezés szerepelt. Ugyanezen a csatornán viszont délután közösülni lehet, és belet kiontani sem tilos.

Úgy tűnik, a plágiumbotrányba belebukott államfő, Schmitt Pál tabunak számít a köztévében a Nepszava.hu szerint. A portál állítja, hogy mondvacsinált indokokkal tiltotta le a Duna TV képernyőjéről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Kozmosz együttes koncertfelvételét, amelyben egy dalszöveg néhány sora erejéig megemlítik a volt köztársasági elnököt.

Az MTVA hivatalosan azzal indokolta a "műsorváltozást", hogy az általuk 12-es korhatár-besorolású jelzéssel megrendelt műsor nem felelt meg a feltételeknek. Továbbá "mint szórakoztató koncert, egyértelműen nevesítve politikusok trágár minősítésével, egyik párt esetében sem a közmédium képernyőjére való" – közölték.

A Comment.com blogon olvasható írás szerint – amire a Népszava is hivatkozik – a kicenzúrázott szöveg nem trágár. a legdurvább kifejezés egy „kib…ott disznóól”.

Az együttes az A38 hajón játszott még február 15-én, és ahogyan az régóta gyakorlat, a koncertet az A38 stábja felvette, majd átadta a Duna Televíziónak. A közszolgálati csatorna át is vette a felvételt, majd értesítették a zenekart, hogy a koncert a megszokott műsorsávban csütörtök éjjel adásba megy. Aztán mégsem adták le, helyette egy másik zenekar koncertjét ismételték meg.

A Kozmoszt nem értesítették, és a Port.hu sem tudott a változásról, sőt, a digitális műsorújságba sem került be a változás, szóval elég rohammunkában kellett dönteni az MTVA-nél, hogy nem kell az együttes a közszolgálati médiának – olvasható a Comment.com-on. Jelzik ugyanakkor: a Duna Tv-nél 12-es karikába belefért, hogy délután kettőkor közösültek egy „bögyös csajjal”, utána meg egy „szakállas csávó belét ontották a macskakőre”. Tény ugyanakkor, hogy a törölt felvétel késő éjszaka került volna adásba.

A Népszava mindehhez hozzáteszi, hogy nem ez a közmédiához kapcsolható első botrány. Papp Dániel – aki később egy ideig a hírszerkesztőséget vezethette – 2011-ben a médiatörvényt élesen bíráló Daniel Cohn-Bendit EP-képviselő látogatásának körülményeit hamisan mutatta be. Az év végén a Duna Tv és az MTV híradójában kitakarták a volt főbíró, Lomnici Zoltán arcát, majd alig egy hónappal később, 2012 januárjában az MTV Híradója úgy tudósított az Operaház előtti ellenzéki tüntetésről, hogy a sajátos kameraállás miatt a tüntetőkből semmi nem látszott, csak a rendőrök sorfala.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.