Cáfolják az ügynökmúltat a rendszerváltó SZDSZ-esek

Az SZDSZ egykori sajtóreferense elismerte, hogy aláírt az állambiztonságnak, de 'nem súgott be senkit'. Droppa György pedig cáfol és perel.

Két egykori SZDSZ-es is megszólalt a legújabb ügynökbotrányban, amit az 1956-os Intézet robbantott ki csütörtökön. A több mint száz nevet tartalmazó lista állítólag a Nagy Imre temetésén résztvevő állambiztonsági ügynökök nevét tartalmazza.

Kurucz: Miért is tettem volna?

Kurucz János, aki az SZDSZ sajtóreferenseként dolgozott Nagy Imre újratemetés idején, az Index-nek nyilatkozva elismerte, hogy 1977-ben valóban aláírt a kémelhárításnak. Arra hivatkoztak, hogy sok külföldi barátja van, a felesége is francia, beszél nyelveket, ezért számítani lehet arra, hogy megpróbálják majd beszervezni küldföldi szolgálatok. Ha erre kísérletet tesznek, azt jelentse.

Papírjai szerint 1984-ben átkerült a III/III-hoz, a belső elhárításhoz. Kurucz szerint kóstolgatták őt, voltak találkozások, de nem súgott be senkit, nem ártott senkinek. "Semmi olyan nem tettem, amit szégyelni kellene " - mondta. A Nagy Imre temetésen valóban ott volt, külföldi újságíróknak fordította a beszédeket, de nem kapott és nem is teljesített semmiféle állambiztonsági feladatot, de miért is tettem volna, amikor már tudni lehetett, hogy annak a rendszernek vége - állítja. Kurucz szerint jobb lett volna, ha a 90-es évek elején minden irat nyilvánosságra kerül, tisztább helyzetet teremtett volna, és az akkori viszonyok között érthetőbb is lett volna az érintettek helyzete.

Droppa: Hol a bizonyíték?

Megszólalt Droppa György, a Duna Kör egyik alapítója is, akit az 56-os intézet kutatása szerint 1988. október 25-én szervezetek be a szektásnak tekintett párttagok, torckisták és álbaloldaliak megfigyelésével és ellenőrzésével foglalkozó III/III-4- alosztályhoz . A 6-os kartonja alapján hazafias alapon szervezeték be kulturális vonalra, fedőneve Gusztáv György volt. Titkos megbízott minősítést kapott. 1989. június 16-án az SZDSZ tagjaként vett részt a Hősök terén rendezett ravatalozási szertartáson. 1989. október 23-a operatív előkészítésekor azt a feladatot kapta, hogy deírtse ki az SZDSZ VI. kerületi csoportjának terveit. Droppa György azt írta a vádakra reagálva:megsértették személyiségi jogait, önérzetét, ezért bírósághoz fog fordulni. Egyúttal kéri vádlóit, hogy mutassanak bizonyítékokat. Droppa - aki rendezőként vett részt Nagy Imre és mártírtársai temetésén - azt írta: "az esemény békés lebonyolításán őrködtünk. Ahol amúgy rendbontás nem volt." Droppa részletesen leírja akkori emlékeit az Indexnek. Ennek lényege, hogy az akkori titkosszolgálatok felajánlották "segítségüket", amit ő állítása szerint soha nem vett igénybe.

Bárándy: megkerestek ezzel-azzal

Az 56-os intézet ügynöklistáján szintén szereplő Bárándy György azt nyilatkozta korábban, nem működött együtt az állambiztonsággal, bár néha megkeresték 'ezzel-azzal'.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.