Azonnal is elláthatók az infarktusos betegek

Késő délutánra már az egészségügyért felelős államtitkárság is cáfolta a Magyar Nemzet reggeli hírét, miszerint az infarktusos betegeket azonnali ellátás helyett várólistára sorolná egy új szabály.

Határozottan visszautasítja az egészségügyért felelős államtitkárság azokat a félrevezető sajtóhíreket, miszerint a sürgősségi ellátást igénylő infarktusos betegeket hátrányosan érintené a várólistarendszer folyamatban lévő átalakítása – áll a közleményben. A tárca elismerte, hogy a betegeket ugyan kell majd regisztrálni az új várólistarendszerben, de ez mindössze adatgyűjtési célokat szolgál.

Az átláthatóság érdekében az országos várólista-nyilvántartásba a tervezet mellékletében meghatározott beavatkozások körébe az akut eseteket is rögzíteni kell, hogy nyomon követhetőek legyenek a várólistasorrendtől eltérő ellátási esetek. Ez a beteget ellátó orvosoknak nem jelent további adminisztrációs feladatot, hiszen a betegfelvételi adatok kerülnek automatikusan a várólistára.

Mindez nem jelentheti a beteg azonnali ellátásának akadályát. Az egészségügyi rendszer átalakítása során – ahogyan eddig is – továbbra is a betegek érdekeit tekintik szem előtt, ennek megfelelően születnek meg intézkedések.

A Nol-nak már délelőtt tisztázta Merkely Béla, a kardiológiai szakmai kollégium tagozatának tagja a Magyar Nemzet cikkét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.