Burány: korrekt és államférfiúi lépés volt

Az MSZP budapesti elnöke szerint nem lehet a végsőkig kitartani egy személy mellett, ha a programot nem lehet végigcsinálni. Burány Sándor szerint nyitott tárgyalásokat kell folytatniuk, hogy a következő kabinetnek széles támogatása legyen a parlamentben. Gyorsinterjú.

Az MSZP budapesti elnöke szerint nem lehet a végsőkig kitartani egy személy mellett, ha a programot nem lehet végigcsinálni. Burány Sándor a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy a szocialistáknak most nyitott tárgyalásokat kell folytatni, hogy a következő kabinetnek széles támogatása legyen a parlamentben. Gyorsinterjú.

- Miként értékeli a miniszterelnök bejelentését?

- Meglepetésként ért mindnyájunkat, így engem is. Ugyanakkor lényegében az egyetlen lehetséges forgatókönyv, amelyet választani tudunk. Hiszen, ha komoly kétség merül fel és választanunk kell: a programunkat akarjuk-e képviselni, vagy egy személy mellett tartunk ki a végsőkig, akkor a program mellett kell dönteni. Ezt a döntést Gyurcsány Ferenc hozta meg, rendkívül korrekt és államférfiúi módon. Ez a döntés lehetővé teszi, hogy az elkövetkező óráktól kezdve tárgyalásokat tudjunk kezdeményezni egy széles parlamenti többséget a háta mögött bíró kormány felállításáról.

- Hogyan lehet ez a parlamenti többséget jelen helyzetben megszerezni?

- Tárgyalni kell az Országgyűlés mindegyik pártjával. Ennyi.

- Látható már olyan személy, aki ezt a konszenzust biztosítani tudja?

- A konszenzust a pártoknak kell megteremteni. Nem a személy teremti ezt meg.

- Párton belüli, vagy párton kívüli jelöltben gondolkodnak?

- Az a dolgunk most, hogy nyitottak legyünk. Ha lecövekelünk egy személy mellett, az halálra ítéli a tárgyalásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.