Burány: A kormány a felső tízezer életszínvonalát növelte

Az MSZP szerint a kormány három fő célja közül egy sem teljesült, és a gazdaság nagy bajban van.

Burány Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az Orbán-kormány erős gazdaságot és egymillió új munkahelyet ígért, valamint harcot hirdetett az államadósság ellen.

Ezzel szemben "a gazdaság nagy bajban van", az egy évvel ezelőttinél 35 ezerrel kevesebben dolgoznak a versenyszférában, az államadósság pedig nőtt a kormányváltás óta.

Emlékeztetett, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az államháztartás adóssága 30 milliárd forinttal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva, és 80 milliárddal meghaladja a kormányváltáskor mértet.

A foglalkoztatottsági adatokról szólva Burány Sándor közölte, csak a közmunkaprogramokban dolgozók száma nőtt, így a kormány ígéretéből mára legfeljebb annyi maradt, hogy Magyarország "az egymillió közmunkás országa" lehet. A szocialista politikus szerint tavaly gazdasági visszaesés volt, és idén is csak stagnálás várható.

Csökkennek a reálkeresetek, mert a bérek nem tudnak lépést tartani "a kormány által gerjesztett inflációval", emiatt kisebb a fogyasztás, ez pedig aláássa a növekedési esélyeket.

Az ellenzéki képviselő szerint az Orbán-kormány egyetlen területen ért el eredményt: a "felső tízezer" életszínvonalát növelte. "De azért, hogy kevesek jól járjanak, tönkretettek egy egész országot".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.