A dohányos beteg büntetést fizethet a receptjére

Vagy leszokik, vagy jóval drágábban juthat januártól gyógyszereihez a dohányzó asztmás illetve tüdőbeteg. A tüdőgyógyász szerint viszont nem lehet kétszeresen is büntetni az ilyen betegeket.

Igazságtalan a térítési díjak drasztikus emelésével büntetni a dohányzó tüdőbetegeket, csak azért mert nem tudnak felhagyni káros szenvedélyükkel – reagált lapunknak Mucsi János tüdőgyógyász arra a hírre, miszerint: januártól az egészségbiztosító csökkentené az asztmás illetve légzési elégtelenséggel kezelt dohányosok gyógyszereinek árához adott támogatást.

A dohányzás betegség – állítja az orvos ­– segítség nélkül szinte reménytelen a cigaretta elhagyása. Az érintettek nyolcvan százaléka szeretné végleg abbahagyni a dohányzást, de intenzív orvosi közreműködéssel is csak minden második vagy harmadik betegnek sikerül. Bár a tüdőgondozókban ott vannak a segítőprogramokban jártas szakemberek, ezt a feladatot az egészségbiztosító jelenleg nem finanszírozza.

Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója pénteken a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt először arról, hogy januártól csökkentenék a gyógyszerár-támogatás mértékét azoknál az asztmás és tüdőbetegeknél, akik dohányoznak. Bizonyos időközönként felülvizsgálnánk a páciensek állapotát, és ha egyértelműen megállapítható, hogy dohányoznak, akkor az asztmagyógyszerüket nem 90, hanem csak 50 százalékos támogatással kaphatnák meg.

Ez lehet az első eleme az úgynevezett beteg-együttműködésen alapuló támogatásnak, mellyel részben azt vizsgálnák, hogy a beteg életmódja akadályozhatja-e a hatékony kezelést, a másrészt jutalmaznák a megfelelő beteg együttműködést. Például, ha valaki rendszeresen szedi a felírt szereit és ezzel sikerül normalizálni a vérnyomását, akkor az ilyen beteg gyógyszerszámlája kisebb lesz, mert a biztosító magasabb támogatási kulcsba sorolja az adott készítményt. Ha viszont valaki tüdőbeteg és amellett még dohányzik is, annak jelentősen megdrágulnak a gyógyszerei.

A főigazgató a Népszabadságnak a részletekkel kapcsolatban azt mondta: a szakma dönti majd el, hogy milyen vizsgálatokkal és gyakorisággal ellenőrzik a beteg életmódját. De a jövőben csak azok kaphatják változatlan áron a gyógyszereiket, akiknél bizonyítható, hogy felhagytak káros szenvedélyükkel. A dohányzók tüdejéből nem jól szívódnak fel a készítmények, így nem is elég hatékonyak. Ezért aki nem tud leszokni, nem is indokolt az asztma-ellenes készítményeinek a magas tb-támogatása. A döntés, hogy ki kaphat 50 és ki 90 százalékos támogatással gyógyszert, a szakorvosé. A beteg leletein szereplő élettani paraméterekből egyértelműen megállapítható: ki dohányzik, és ki nem. Azt, hogy mely értéktől fölfelé tagadható meg a magasabb támogatási kulcs arról a szakmai kollégium dönt. A főigazgató szerint a gyógyszer csak addig kerülhet a betegnek sokba, míg nem változik az életmódja. Orvosságai árához visszakaphatja a magasabb támogatási kulcsot, ha képes abbahagyni a dohányzást.

A főigazgató hozzátette: most 12-14 ezer forintba kerülnek az asztmások és a tüdőbetegek légzéssegítő gyógyszerei, az összeg 90 százalékát az egészségbiztosító, tíz százalékát a beteg fizeti.

A tüdőgyógyász megjegyzésre reagálva elmondta: az egészségbiztosító nem zárkózik el a leszoktató terápiák támogatásától, de annak elengedhetetlen feltétele, hogy az ezt segítő gyógyszerek gyártói kezdeményezzék az ilyen orvosságok támogatását. Eddig viszont ilyen kérelem a biztosítóhoz nem érkezett. Sélleiné Márki Mária hangsúlyozta az új támogatási rendszer nem a dohányosok ellen van, sokkal inkább egészség megőrzését szeretné ösztönözni.

 Mucsi János tüdőgyógyász szerint viszont nem lenne elég a terápiák támogatása, de az ezzel foglalkozó intézmények leszokást támogató tevékenységét is finanszírozni kellene. Jelenleg az szolgáltatók az elégtelen OEP finanszírozás miatt ellenérdekeltek a leszokást támogatás végzésében, és ezt - mint mondta: számtalanszor jelezték a hivatalnak.

Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.