Bűnöző rendőrök - 'kormányon és ellenzékben'

Az MSZP-frakció kezdeményezni fogja az Országgyűlés februári ülésén a rendőrök szolgálati viszonyáról szóló törvény korrekcióját. A Fidesz közölte: tavaly év végi törvénymódosító javaslata arról szólt, hogy az a rendőr, aki bűnt követ el, többé ne lehessen rendőr. A jogszabály-módosítást több rendvédelmi szakszervezet is kifogásolta.

Az MSZP-frakció kedden közleményben tudatta: a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény decemberi módosításával méltánytalan és nem életszerű szabályok léptek hatályba a jogszabály hatálya alá tartozókkal szemben jogviszonyuk megszüntetésekor. A kommüniké szerint a frakció döntő többsége a módosítás ellen szavazott, februárban pedig kezdeményezni fogják a törvény korrekcióját.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője erre reagálva szintén közleményben azt írta: pártja törvénymódosító javaslata arról szólt, hogy az a rendőr, aki bűnt követ el, többé ne lehessen rendőr; ez a javaslat MSZP-s képviselők szavazatával ment át az Országgyűlésben. Az ellenzéki párt nyitott az egyeztetésekre a rendőr-szakszervezetekkel, ha azok úgy látják, hogy a törvény pontosításra szorul. "A Fidesz azonban nem enged a - törvényjavaslatban is megfogalmazott - kettős célból: a közbiztonság megerősítéséből, és abból, hogy a bűnt elkövető rendőröknek nincs helyük a testületben".

A fideszes Balog Zoltán és Ékes Ilona a bűnügyi nyilvántartási rendszer átalakításával összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényhez nyújtott be indítványt , kezdeményezve a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló jogszabály módosítását. A két képviselő javaslata szerint a fegyveres szervek bűncselekményt elkövető hivatásos állományú tagjai, jogerős elmarasztaló bírói ítélet esetén nem maradhatnak hivatásos szolgálati jogviszonyban.

A képviselők javaslatukat azzal indokolták, hogy az elmúlt években a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaiba vetett közbizalom súlyos válságba került, ennek egyik legfőbb oka, hogy a fegyveres szervek egyre több hivatásos állományú tagjával szemben indul büntetőeljárás.

A módosítást 192 igen, 187 nem és egy tartózkodással fogadta el az Országgyűlés, a szocialista képviselők többsége nemmel szavazott, csupán heten támogatták azt. A törvény zárószavazása december 7-én volt.

A Népszabadság kedden számolt be arról: több rendvédelmi szakszervezet szerint folyamatosan az elbocsátás réme fenyegeti az egyenruhásokat, mivel januártól mindenkit ki kell rúgni, aki a szolgálattal összefüggésben követ el bűncselekményt, és a bíróság elmarasztaló ítéletet hoz, amelyhez elég például már az, ha a fogdaőr elalszik, vagy a járőr engedély nélkül elhagyja a körzetét.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára rossznak, elhamarkodottnak, megalapozatlannak és teljességgel indokolatlannak nevezte a módosítást és kifogásolja, hogy erről nem egyeztettek sem a rendőrség vezetőivel, sem az érdekképviseletekkel. A szakszervezet ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára a lapnak arról számolt be, hogy ez a kérdés az Igazságügyi és Rendészeti Érdekegyeztető Tanács múlt heti ülésén is felmerült és az hangzott el, hogy a tárca nem tudott az utolsó pillanatban beterjesztett javaslatról, ezért maradt el az egyeztetés. Keresik a megoldást, és a törvény kisebb korrekcióját kezdeményezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.