Kiutasította Magyarországról és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság a Debrecenben randalírozó menekülteket

1 év 4 hónap és 1 év 8 hónap közötti börtönbüntetést szabott ki 3, illetve 4 évre felfüggesztve, valamint kiutasította Magyarország területéről a Debreceni Járásbíróság azt a hét menekültet, akik tavaly köveket dobáltak, ablakokat törtek be és autókat rongáltak meg a debreceni befogadóállomás területén és annak környékén.

A hét férfi a debreceni, Sámsoni úti befogadó állomáson lakott, és 2015. június 29-én 15 órától csoportokba összeállva, hangosan kiabálva köveket, dobozokat, betondarabokat és más különféle tárgyakat dobált. A tábor kerítését kézi erővel megrongálták, ablakokat törtek be.

A tömeg a befogadó állomás kerítésén kívül leállított két rendőrségi gépkocsit és egy magántulajdonban lévő autót is megrongált. Az időközben folyamatosan a helyszínre érkező, fém rudakkal és a letört kerítéselemekkel is felszerelkezett külföldi személyekkel egyre növekvő létszámú rendbontó tömeg kinyomult a közterületre, és az ott elhelyezett műanyag hulladékgyűjtő edényt felgyújtotta.

Az első-, ötöd-, hatod- és hetedrendű vádlottat 1 év 8 hónap – 4 évi próbaidőre felfüggeszett-, a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottat 1 év 4 hónap – 3 évi próbaidőre felfüggesztett- börtönbüntetésre ítélték, s valamennyi vádlottat öt évre kiutasították  Magyarország területéről.

A bíróság a büntetés kiszabásakor valamennyi vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte büntetlen előéletüket, a másod-, harmad-, és negyedrendű vádlott beismerő vallomását, továbbá a másodrendű vádlott megbánását. Súlyosító körülményként vette figyelembe a társtettesi magatartást és a hasonló garázda cselekmények elszaporodottságát. A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős. Az ügyész és öt távollévő vádlott védője három nap gondolkodási időt tartott fenn, az ötödrendű vádlott védője fellebbezést jelentett be.

Mivel a negyedrendű vádlotton kívül a többi vádlott ismeretlen helyen tartózkodik, így a bírósági eljárás távollétükben zajlott.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.