Bűncselekmény marad a hivatali visszaélés, de másként értelmezik

Továbbra is bűncselekménynek számít a hivatali visszaélés, de a büntető törvénykönyvbeli tényállás tisztázásra szorul – döntötte el szerdán a román alkotmánybíróság.
A hatályos büntető törvénykönyv szerint hivatali visszaélést követ el az a köztisztviselő, aki kárt vagy sérelmet okoz azzal, hogy hivatali kötelességét nem teljesíti, vagy pedig jogosítványait rendeltetésükkel ellentétesen használja. Az utóbbi megfogalmazást az alkotmánybíróság értelmezhetőnek ítélte, és javasolta a jogalkotónak a helyettesítését a „törvénysértő módon” megfogalmazással.

A határozatot nagy várakozás előzte meg, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője ugyanis közölte: mintegy 600 ügy gyanúsítottjai megússzák a felelősségre vonást, ha a taláros testület maradéktalanul elfogadja a több vádlott magánszemély által benyújtott óvást. Utóbbiak között van Alina Bica, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség korábbi vezetője is, aki igazságügyi államtitkárként, 2009–2012 között, részt vett az időközben életbe lépett új Btk. kidolgozásában.

Az alkotmánybíróság korábban két alkalommal is elnapolta a döntést, ami meglehetősen szokatlan.

A parlamentnek vagy a kormánynak 45 nap alatt kell összehangolnia az alkotmányellenesnek talált cikkelyt az alkotmánybíróság döntésével, ellenkező esetben a hatálya megszűnik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.