Bűn az ivás - a gyalogosokat is büntetnék

Július elsejétől szigorodik a KRESZ, 300 ezres helyszíni bírságot is kiszabhatnak az ittas vezetés pedig bűncselekménynek minősül majd.

Július elsejétől megszűnik az ittas vezetés szabálysértési alakzata (a részegen vezetők eztán bűncselekményt követnek el). Így viszont a hatályos szabályozás szerint az ittas vezetők nem kaphatnának büntetőpontot, mivel azokkal csak a meghatározott közlekedési szabálysértések elkövetőit szankcionálhatják.

Ráadásul az közigazgatási bírság hatálya alá tartozó ittas vezetés és gyorshajtás esetén már az új szabályozás nem teszi majd lehetővé a vezetéstől eltiltást, a kormány törvénymódosítás javasol.

Elfogadása esetén az ittas vezetők akár 11 büntetőpontot is kaphatnak. (A 18. büntetőpont begyűjtése automatikusan a jogosítvány időleges bevonásával jár.)

Más területen is fokozódik a szigor jövő hónaptól. Akár 300 ezer forintos bírság is járhat gyorshajtásért, ittas vezetésért, a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásáért, és a piroson áthajtásért is. Ez utóbbit a járőrök a gyalogosok esetében is figyelik, akik szintén magas, 30 ezer forintos bírságra számíthatnak - olvasható a keddi Népszavában. Az eddiginél kevesebbet kell viszont fizetni a mobilozásért, a bukósisak vagy gyermekülés használatának elmulasztásáért; legfeljebb 30 ezer forintot. Bejön ugyanis a pontrendszer, 18 összegyűjtött pont esetén már elveszik a jogosítványt, ami a szakértő szerint elég visszatartó erő lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.