Bukták a milliárdot? Trócsányi nem segíthet a Bálna építőin

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) jogszabályi felhatalmazás hiányában nem tudja ellátni azt a közvetítői szerepet, amelyet a budapesti Bálna (korábbi nevén CET) épület építői kértek tőle a fővárosi önkormányzattal zajló jogvitában - tájékoztatott hétfőn a minisztérium.

Az alaptörvény értelmében "az adott önkormányzat gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat és határozza meg költségvetését, amely alapján önállóan gazdálkodik" - indokolta a minisztérium, hogy miért nem közvetít a felek között.
    
Az IM az alvállalkozók által a tárcához eljuttatott petícióban foglaltak ügyében nem rendelkezik hatáskörrel - szögezték le. Hozzátették: az előterjesztők kérését a tárca továbbította a Főpolgármesteri Hivatalhoz, remélve, hogy az érintett felek a kölcsönös együttműködés szellemében mielőbb rendezik a vitás kérdéseket és megoldják az ügyet.
   
Amint arról beszámoltunk: Trócsányi László igazságügy-miniszter közbenjárását kérték a budapesti Bálna épület építői abban, hogy a főváros fizesse nekik vissza a jó teljesítési garancia másfél milliárd forintos összegét. Az alvállalkozók közössége közölte: azt szeretnék, hogy a miniszter közvetítsen az alvállalkozók és a főváros között a teljesítés ellenére vissza nem fizetett bankgaranciájuk ügyében. Érje el, hogy a főváros tárgyaljon az alvállalkozókkal a bankgaranciáról, és fizesse vissza az összegét - olvasható a közleményben.
   
Emlékeztettek, hogy az alvállalkozók csaknem másfél milliárd forintot "adtak össze" bankgaranciaként, de ezt senki nem térítette nekik vissza, holott felépítették a Bálnát. Ez a bankgarancia a jó teljesítés biztosítéka volt, amely az épület esetében megtörtént - írták.
   
Az önkormányzat az épületért milliárdokat fizetett ki az offshore beruházónak - írták -, és a főváros szerint az építőknek a beruházótól kellene követelniük a pénzt. Az alvállalkozók szerint azonban a pár milliós törzstőkével alapított offshore beruházón egy nyertes per esetén sem lehetne a követelésüket érvényesíteni. Hozzátették: az épületet megrendelő fővárosi önkormányzat arra hivatkozik, hogy megnyerte az ezzel kapcsolatos pereket, így nincs fizetési kötelezettsége, de az épületet átvette és azóta is sajátjaként üzemelteti.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.