Bukhat a bulinegyed a Brexit miatt

Az elmúlt években rengeteg brit turista érkezett hozzánk, volt, hogy átlagosan napi 21 ezer forintot hagytak nálunk. Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése azonban változtathat az eddig helyzeten. Egyelőre kiszámíthatatlan, mi vár ránk és a jelmezes-legénybúcsús britekre - írja a Világgazdaság.

Bár nem tőlük érkezik a legtöbb buliturista, Magyarország elképesztően népszerű úti célnak számít náluk. Az angolok csak pár napra jönnek, de egyre többen vannak – fejtette ki a lapnak Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2014 első negyedévében 74 ezren, idén pedig már 126 ezren jöttek csupán három hónap alatt. Tavaly volt, hogy a 200 ezret is meghaladta már ez a szám.

És nemcsak sokan vannak, de sokat is költenek. Idén már csaknem 16 milliárdot hagytak itt, ez a szám 2014-ben még csak 9 milliárdnál járt. A turisták főleg éttermekre, bárokra és fürdőkre költenek, a szállás másodlagos kérdés. Idén csak az írek, az oroszok és az ausztrálok haladták meg a britek napi 21 ezer forintos átlagfogyasztását.

A Brexit hatásait ugyanakkor nehéz megjósolni. Bár Magyarország rendkívül olcsó számukra, a font zuhanása kedvezőtlenül hathat a turizmusra. Főleg, ha sokáig marad lent az árfolyam – mondta Niklai. Az se tenne természetesen jót, ha esetleg nemsokára - az eddigi Európán belüli szabad utazás helyett - csak vízummal jöhetnének hozzánk. A brit látogatók egyébként azért is fontosak számunkra, mert a német és osztrák turisták utóbbi években csökkenő  számát is ők kompenzálják.

A nagy olcsóságnak viszont könnyen lehet, hogy hamarosan amúgy is vége: a kormányzat ugyanis arról tanácskozik az idegenforgalmi piac szereplőivel, hogy ideje lenne emelni a minőségi szolgáltatások árait.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.