Budavár nem esett el

Visszautasítja a budai Várnegyed 11 milliárd forintos felújítása körüli „kormányzati ködösítést”, s a rekonstrukció elszabotálására vonatkozó vádakat Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester. Egyúttal teljesen megalapozatlannak nevezte a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal kifogásait az önkormányzat által az egykori Honvéd Főparancsnokság telektömbjére elrendelt változtatási tilalommal kapcsolatban.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt hetekben éles hangvételű nyilatkozatháború bontakozott ki a Várnegyed tavaly nyáron meghirdetett állami rekonstrukciós programjának sorsáról, miután az I. kerületi képviselő-testület november 11-én változtatási tilalmat rendelt el a szóban forgó, Dísz tér 17. szám alatti ingatlanra. A közigazgatási hivatal egy hete postázott törvényességi észrevételében egyenesen joggal való visszaélésnek minősítette a kerületi döntést, mondván: az egyetlen törvényi előírásnak sem felel meg. Ezért határozata visszavonására szólította fel a képviselőtestületet.

Suchman Tamás, a kiemelt fejlesztésekért felelős tárcaközi bizottság alelnöke pedig szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „Budavár megint elesett”. A politikus emlékeztetett arra, a kormány ugyan kiemelt fejlesztésnek minősítette a Dísz tér és környékének fejlesztését, ám annak kivitelezése az I. kerület döntése miatt ellehetetlenült. Mivel tehát az önkormányzat nem tanúsított konstruktív hozzáállást, számára a rekonstrukcióra szánt 11 milliárd forint elveszett. A pénzt a kis- és középvállalkozások támogatására csoportosítják át, enyhítendő a gazdasági válság miatti terheiket.

A polgármester pénteki sajtótájékoztatóján több félreértés eloszlatására tett kísérletet, mondván, eddig csak részinformációk láttak napvilágot a változtatási tilalom okairól. Újfent aláhúzta, minden vonatkozásban jogszerűen jártak el. Továbbra is úgy vélik, a főparancsnoksági épületre benyújtott, az utóbbi két hónapban többször is megváltoztatott tervek elhamarkodottak, nem illeszkednek a világörökségi környezethez, s nem felelnek meg a kerület hatályos építési szabályzatának sem. Utóbbi módosítása egyébként részben már megtörtént, ám a Dísz tér 17. szám alatti ingatlantömbbé és a Clark Ádám téré még folyamatban van. A változatási tilalom elrendelése ezért sem lehet jogszerűtlen. A kerület ezzel a döntésével a kormányt szerette volna megóvni attól, hogy kapkodva lásson hozzá az ország egyik fő turisztikai látványosságának az átalakításához. Az önkormányzat egyébként továbbra is nyitott a rekonstrukciót illetően.

Nagy Gábor Tamás teljesen hamisnak nevezet azt az állítást, miszerint a kerület lemondhat a 11 milliárd forintról, s a fejlesztésekről. Szerinte ugyanis a Várnegyed kormány által meghatározott részeire vonatkozó program kifejezetten állami beruházás állami területen. Következésképp az erre elkülönített pénzzel is a kormány rendelkezik teljes egészében. Szét kell választani azonban a volt Honvéd Főparancsnokság tömbjét a többi, például a Szent György teret vagy a Várkertbazárt is érintő programelemtől. Előbbi egy ötmilliárd forintos beruházás, míg az utóbbi egy olyan - az önjkormányzat által határozattal támogatott - hatmilliárdos fejlesztés, melyek többségére érvényes építési engedély van, tehát a munkálatok bármikor elkezdődhetnek. Ez csakis politikai szándék kérdése. Ám hogy erre a történtek után meglesz-e a kormányzati akarat, vagy sértődöttségből esetleg az egész programot lefújják, csakis a kabineten múlik – hangsúlyozta a polgármester.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.