Budapesti villamostender: az MSZP vizsgálatot követel

A fővárosi MSZP vizsgálatot és felelősségre vonást kér – a szerintük – a budapestieknek milliárdos kárt okozó villamostender ügyében a főpolgármestertől.

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke, a párt fővárosi frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt kérte Tarlós Istvántól, újabb nyílt levelek helyett derítse ki az igazságot, és azt rövid időn belül tárja a nyilvánosság elé.

A szocialista politikus a korábban megsemmisített, nemrég megismételt villamostenderre utalva emlékeztetett, a CAF spanyol cég 4 milliárddal drágább ajánlatát erősítette meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az ennyivel olcsóbb Ganz Skoda ajánlata helyett, ez pedig szerint "kérdéseket, aggodalmakat, mutyiérzeteket vet fel".

Kinek áll érdekében, hogy 4 milliárd forinttal többe kerülnek a villamosok, ki vállalja a felelősséget a veszteségért és a késlekedésért, ki kéri számon a BKK vezérigazgatóját, mikor kéri számon a főpolgármester Vitézy Dávid és csapata ámokfutását, és mikor veszi végre észre a főpolgármester Vitézy Dávid szakmai alkalmatlanságát? - sorolta kérdéseit az ellenzéki politikus.

Horváth Csaba azt kérte Tarlós Istvántól, adjon érdemi magyarázatot a történtekre, és ha úgy látja, Vitézy Dávid alkalmatlan a posztjára, tegye meg a szükséges lépéseket. Hozzátette: az ügyben a két vezető egyértelmű és közösen vállalt álláspontjára kíváncsiak; nem kérnek a nyílt vitákból, üzengetésekből, levelezésből.

Az összeg nagyságának érzékeltetésére jelezte, 4 milliárd forintból 50 új csuklós trolibuszt, vagy 80-100 hagyományos buszt lehetne vásárolni.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a villamostender csúszása több milliárd forintos veszteséget okoz a budapestieknek, mert a beruházás befejezésének egy részét "a kommunikáció szerint is" már a következő uniós költségvetési keretből akarják fedezni, amit a tervek szerint egyébként más célokra szántak.

Horváth Csaba szerint az elmúlt években számos hasonlóan szabálytalan közbeszerzési eljárás történt a fővárosban.

Törvénysértés több mint ötven esetben

Fővárosi képviselőtársa, Tüttő Kata is arról beszélt, a villamostender nem egyedi eset, korábban sok esetben megsértették már a közbeszerzési törvényt.

Közölte, 2011 óta a közbeszerzési döntőbizottság több mint 50 esetben állapított meg törvénysértést a fővárosi önkormányzatnál, valamint annak cégeinél, és több esetben bírságot is kiszabtak, ami jelzi a jogsértés súlyosságát.

Ezek közé sorolta a BKV reklámfelületeinek értékesítését, az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. sóbeszerzését, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő beszerzését, valamint a központi szennyvíztisztítóhoz kapcsolódó beruházásokat, ahol tudomása szerint tíz esetben állapítottak meg jogszabálysértést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.