Budapesti nagykövetségek a melegek mellett

Délelőtt egy fideszes képviselő és különféle szervezetek a Budapest Pride-ra keresztelt rendezvény ellen tartottak sajtótájékoztatót. Délután előbb a Fidesz elhatárólodott saját képviselőjétől, azután pedig Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége nyilvánosságra hozta 13 nálunk akkreditált külképviselet közös közleményét, amely a ENSZ- nyilatkozatra hivatkozva kiáll a nemi orientáció szabad megválasztása mellett.

Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 13 budapesti külképviselet.

Melegfelvonulás az Andrássy úton
Melegfelvonulás az Andrássy úton

Vasárnaptól rendezik meg tizennegyedik alkalommal a korábban Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztiválnak nevezett egyhetes rendezvénysorozatot, amelyet az idei évtől Budapest Pride-nak (Pride angolul büszkeség) hívnak. A fővárosi melegfelvonulást szeptember 5-én tartják.

A budapesti amerikai, ausztrál, cseh, brit, dél-afrikai, francia, holland, kanadai, német, norvég, spanyol, svéd és szlovén nagykövetség közös nyilatkozatát Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége hozta nyilvánosságra.

„Támogatjuk ezeknek a közösségeknek a jogát arra, hogy ezzel a hagyományos alkalommal élve békésen, törvényesen felvonuljanak, így kifejezve óhajukat, hogy véget vessenek az őket érintő ügyeket övező csendnek" - áll a közleményben.

„Az emberi jogok - köztük az igazságosság, az egyenlőség, az emberiesség, a szólásszabadság tiszteletben tartása és a jogrend - olyan alapok, amelyekre a demokratikus államok berendezkedése épül. Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata rögzíti azt az alapvetést, hogy minden egyént ugyanazok a jogok és szabadság illet meg. A kormányokat az alapvető emberi értékek tisztelete kötelezi arra, hogy megvédjék valamennyi állampolgárukat az erőszaktól és biztosítsák minden embernek az egyenlő lehetőségeket" - mutat rá közös nyilatkozatában a 13 nagykövetség.

Mint írják, napjainkban sok embernek kell rendszeres és nyilvánvaló diszkriminációval szembesülnie szexuális irányultsága és nemi azonossága alapján. Kormányaink arra törekednek - emelik ki a nyilatkozat megfogalmazói -, hogy felvegyék a harcot az effajta diszkriminációval, támogatva mindenki ember jogának az érvényesülését, tekintet nélkül szexuális orientációjára vagy nemi identitására.

„Valamennyi kormányt arra ösztönzünk, hogy biztosítsák, sem a szexuális irányultság, sem a nemi identitás ne képezhesse büntetőjogi elmarasztalás alapját" - olvasható a dokumentumban.

Hangsúlyozzák, kormányaik politikája e tekintetben összhangban van az ENSZ-közgyűlés 2008. december 18-án elfogadott, az emberi jogokról, a szexuális orientációról és a nemi identitásról szóló közös nyilatkozatával.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.