Budapesten szabad marad, vidéken "időkorlátos" lesz az orvosválasztás

Szigorítja az egészségügyi kormányzat a beutalási rendet. A betegek szabad kószálásának megszüntetésétől olcsóbb működést remélnek.

Már körvonalazódik az új beutalási rend - adja hírül a Medicalonline . Az orvosszakmai portál szerint ez azonban egyelőre nem írja teljesen felül a papíron ma is létezőt. Inkább a mozgásban, átalakulóban lévő struktúrát igyekszik követni. Így például válaszol arra a kérdésre, hogy hol folytathatja megkezdett gyógykezelését az a beteg, amelyik a nyolc ellátási térség egyikéből a másikba költözik? Vagy ami még ennél is fontosabb: amennyiben megszűnik egy adott intézmény, illetve az intézményen belül egy adott szakterület, hol folytatódhat az itteni betegek kezelése?

A most formálódó elképzelések szerint például akár merre költözik is a beteg, tovább folytathatják kezelését ott ahol elkezdték, bár természetesen átjelentkezhet új lakóhelyének abba az egészségügyi intézményébe, amelynek területi ellátási körzetébe tartozik, s ahol folytatni tudják ellátását. Ahol pedig májustól megszűnik az ellátás, ott a betegek azokhoz a szolgáltatókhoz kerülhetnek, amelyek képesek biztosítani kezelésük folytatását.

A lakóhely közeliség kulcsfogalma az új rendszernek. Például idő limit alapján dőlhet el, hogy kinek hová kell majd mennie.  Így, ha a térségen belüli kórház két órányira, míg a szomszéd térséghez tartozó kevesebb mint egy órányira van – vagyis az utazási idő legalább 50 százalékkal kevesebb -, akkor a rövidebb idő alatt megjárható távolságra lévő kórházba adnak majd beutalót.

A főváros illetve az egészségügyi szolgáltatásokat tekintve szervesen hozzá tartozó Pest megye azonban más, többek között a választható intézmények nagyobb száma, s a sok esetben lényegesen kisebb utazási távolságok miatt. Így itt lényegében meghagynák a szabad intézményválasztást, mondván bármelyik kórházba beutalhatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.