Budapest veri Berlint és Rómát, de nem győzi Bécset és Prágát

Harminchat százalékkal haladja meg az európai uniós átlagot Budapest az egy főre jutó GDP-ben, ezzel olyan városokat utasít maga mögé, mint Berlin vagy Róma, igaz, Bécs vagy Prága teljesítményétől még elmarad. A főváros kitűnő teljesítménynek is köszönhető, hogy a közép-magyarországi régió teljesítménye is három százalékkal meghaladja az uniós átlagot. A tendencia azt jelzi, hogy Budapest egyre növekvő mértékben járul hozzá az ország gazdaságához.

Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) által közölt legutóbbi regionális GDP-adatok igazolják, hogy jó döntés volt évekkel ezelőtt önálló tervezési-statisztikai régiót létrehozni Budapestből és Pest megyéből. Ha Budapest különálló régió lenne, fejlettsége miatt jóval nehezebben jutott volna uniós forrásokhoz, mint Pest megyével közösen. Az adatokból ugyanakkor az is kiderül, hogy mára a térség együttes gazdasági fejlettsége is meghaladja az uniós átlagot - tudatta lapunkkal Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes.

Mindez a budapesti cégek és magánszemélyek magyar átlagot meghaladó termelési képességének és adófizetési készségének köszönhető, valamint annak a tudatos politikának, amely - elsősorban az infrastruktúra fejlesztésére koncentrálva - a térségben a legtöbb külföldi befektetőt és munkahely-teremtő szolgáltató céget csábította Budapestre.

Az Eurstat jelentése szerint 2007-ben Magyarország egy főre jutó GDP-je az Európai Unió 27 tagállamának 63 százaléka volt, míg a közép-magyarországi régiójé viszont immár csaknem három százalékkal meghaladta az uniós átlagot. Ezt a régió kétség kívül Budapest kiemelkedő gazdasági teljesítményének köszönheti: a főváros mutatója önmagában 36 százalékkal haladja meg az EU-s átlagot, míg Pest megye annak mindössze 55 százalékát éri el.

Budapest ezzel a GDP-adattal számos nyugat-európai nagyvárosi térséget is maga mögé utasít, így Berlin vagy Róma régióját, ugyanakkor elmarad Bécs és Prága egy főre jutó teljesítményétől. A Budapestéhez leginkább hasonló egy főre jutó GDP-vel a nagyvárosi régiók közül Madrid és Antwerpen rendelkezik.

Az adatokból az is megfigyelhető, hogy Közép-Magyarország kivételével valamennyi magyar régió vesztett az EU-térségek között elfoglalt korábbi pozíciójából, azaz nőtt az elmaradásuk az uniós áltagtól. A fővárosban és környékén azonban tovább növekedett az egy főre jutó GDP, így elmondható, hogy Budapest egyre növekvő mértékben járul hozzá az ország gazdaságához és így az állam bevételeihez.

Egy főre jutó GDP (2007)*   

Terület, ill. régió                                  GDP (ezer euro)    EU 27 átlagában (%)
Budapest                                              33 860                     136,0
Pest megye                                          13 765                       55,3
Közép-Magyarországi Régió            25 600                      102,8
Magyarország                                      15 600                        62,7
EU 27                                                    24 900                     100,0

*Forrás: KSH, Eurostat

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.