Budapest szív-e? Milliárdokat kérhet vissza Brüsszel

Visszakérheti a „Budapest Szíve” programban a Belváros átépítésére fordított uniós támogatásokat az Európai Unió. A zavaros pályáztatás, a különféle visszaélések gyanúja forintmilliárdokba kerülhet.

Feltéve, hogy az Európai Bizottság (EB) meghozza kilátásba helyezett döntését. A vs.hu írása szerint azonban az EB egyelőre mérlegeli, hogy visszaköveteljék-e azokat a milliárdokat, amelyekből az elmúlt években felújították Budapest belvárosának utcáit, tereit. Az ügyben uniós jelzésekre Magyarországon is indult vizsgálat, a közel egy éve tartó nyomozásnak egyelőre nincs gyanúsítottja.

Az Európai Unió vizsgálja, megfelelően költötték-e el az egyik legfontosabb belvárosi fejlesztéshez, a „Budapest Szíve” nevű programhoz kapott uniós milliárdokat. A kiskörúton belüli utcákat, tereket az elmúlt években 15,18 milliárd forintból újították fel, ebből 9,9 milliárd forint származott uniós forrásból.

Az EB a múlt héten arról tájékoztatta Jávor Benedeket, a PM európai parlamenti képviselőjét, hogy elindították azt az eljárást, amelynek során Magyarországtól visszakövetelhetik a kifizetett pénzeket. A magyar hatóságok elküldték észrevételeiket Brüsszelnek az ügyben. Jelenleg ezeket elemzi az EB, ezután dönt a tényleges visszafizettetésről. A politikusnak küldött levélből nem derül ki, hogy a pénzek mekkora részét kérik vissza.

A „Budapest Szívét” korábban vizsgálta az EU csalás elleni hivatala, az OLAF is. A tavaly januárban lezárult vizsgálatról elsőként lapunk számolt be, akkor derült ki, hogy a brüsszeli nyomozók szabálytalanságokat találtak a programnál. Az OLAF soha nem ad bővebb tájékoztatást a vizsgálatairól, most is csak annyit közöltek, „pénzügyi korrekciós javaslatot” tettek az EB-nek. Ezt nem részletezték bővebben, de valószínűleg a pénz egészének vagy egy részének visszakövetelését javasolták. Az EB jelenleg mérlegeli a javaslatban leírtakat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.