Budapest Pride: 4-5 ezren a színes forgatagban

A budapesti Alkotmány utcában gyülekeztek a Budapest Pride résztvevői, a rendőrség hemretikusan lezárta az Andrássy út környékét. Négy-ötezren lehettek a felvonulók, fél öt tájban elindult a menet.
A büszkeség menete
A büszkeség menete
Szigetváry Zsolt / MTI
Vidám a hangulat a nyári hőségben, a keresztutcák le vannak zárva, már megjelentek a zajos ellentüntetők, akik szokás szerint inzultálni szeretnék a menet résztvevőit. A rendőröknek már nagy a gyakorlatuk az ellentétes érzelmű tömeg szétválasztásában. Az ellentüntetők jóval kevesebben vannak.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke "A Ház nem kér a deviáns propagandából" feliratú molinót helyezett el a Parlament egyik erkélyén a Budapest Pride felvonulása előtt, Vona Gábor a "bajtársiasság napján" tett említést a melegfelvonulás résztvevőiről.

A magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség felvonulása miatt már a délelőtt folyamán forgalomelterelések voltak a városban. A megállási tilalom a késő esti órákig fennmarad.

Az Oktogonnál a résztvevők lufikat eregettek, a környékbeli házak lakói vidáman integettekbb nekik. A szervezők szerint 200 civil rendőr is részt vesz a menetben, többen teljesen biztosak voltak benne, hogy egy babakocsit toló fiatal pár is rendőri munkáját végezve araszolt a tömeggel.

A hírek szerint az indulásnál egy ellentüntető feljutott az első kamionra, de a szervezők "kiszúrták". Nem sikerült bejutnia a tömegbe z érpataki polgármesternek sem, aki sajátos nézeteit szerette volna terjeszteni a felvonulók között. Ordított keveset a rendőrökkel, akiket végül nem sikerült meggyőznie arról, hogy neki a kamionon lenne a helye.

Indulásra várnak

Indulás Szigetváry Zsolt / MTI

Barátságos a hangulat, kevesebb a provokatív külsőség, több a családias jelenet. A biciklis rendőröket megtapsolták, sok a gyerek, a piknik-jelleg erősebb, mint a fölösleges feszültség. Ehhez köze van a profi kordonozásnak is, amiben a rendőrök szintén jobbak, mint évekkel ezelőtt.

A menet fél hétkor ért a Városligetbe, a Hősök terén az Árpád-sávos ellentüntetőket elzárta tőlük a rendőrség, egy személyt bilincsbe verve vittek el. Aki itt szeretett volna csatlakozni a menethez, nem tehette, menet közben nem lehetett a rendezvényre bejutni.

Több párt képviselője jelen volt, számos ismert személyiség is tiszteletét tette az eseményen. A Városligetben este hatkor kezdődött az a rendezvény, amelyen beszédek is elhangoztak. Felszólalt Mocsolaki László, a Háttér Társaság a Melegekért elnöke, az első Pride 1997-es főszervezője. Mint mondta, annak idején a félelem volt meg a zsigerekben, ma a szabadság van veszélyben. A tavalyi Pride óta az állami politika szintjére emelkedett a homofóbia. Idézte az "álkeresztény" Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettest, aki a melegeházasságot aberrációnak tekinti, és megemlítette a közönséges kifejezések nagy barátját, Kerényi Imrét is. 

- Orbán Viktor a  15 év alatt még egyszer sem állt a ki a melegek mellett - mondta Mocsolai, és hozzátette, a Norvég Alapot érintő támadások mögött az áll, hogy fel akarják számolni az emberi jogi szervezeteket. A szónok végül azt üzente Orbánnak: az azonos neműek közötti házasság alapvető emberi jog.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.