Budaörsi uszodaügy: mégsem történt bűncselekmény

Kedden megnyílhat a budaörsi uszoda, és az egyhónapos próbaüzem alatt féláron látogatható az intézmény. Talán a beruházás körüli vádaskodásoknak is véget vet, hogy a Pest Megyei Főügyészség jogerősen lezárta az uszodaberuházás kapcsán vélelmezett visszaélések miatt folytatott nyomozást.

Kölcsönös vádaskodásokban nincs hiány, de legalább az uszoda júniusban megnyílhat
Kölcsönös vádaskodásokban nincs hiány, de legalább az uszoda júniusban megnyílhat

Az uszodaépítés ügyében a budaörsi önkormányzat képviselő-testületének jobboldali többsége azt vélelmezte, hogy a polgármesteri hivatal több mint egymilliárd forint közpénzt fizetett  ki törvénytelenül a csődbement generálkivitelezőnek. A rendőrség hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt el is rendelte a nyomozást, amit azonban a múlt héten bűncselekmény hiányában lezártak. Nagy Tamás, a helyi Fidesz-KDNP-frakció vezetője azonban a döntés ellen panasszal élt, amit a napokban az ügyészség jogerősen elutasított.

A rendőrségi határozat szerint „megállapítható, hogy az épületek készültségi foka 90 százalékos, a tényleges kifizetések pedig több százmillió forinttal alatta maradtak a készültségi fok által indokolt összegnek. Ez alapján nem állapítható meg az, hogy olyan kifizetéseket teljesítettek, amelyek mögött a kivitelező részéről nem volt teljesítés”.

Wittinghoff  Tamás (egykor SZDSZ-es) polgármester szerint ez politikai célokat szolgáló vádaskodás. A botrányt ugyanis a választási kampány kezdetére időzítették, amikor Nagy Tamás és a térség azóta megválasztott fideszes képviselőjelöltje, Csenger Zalán Zsolt  – jogellenesen a polgármesteri hivatalba – közös sajtótájékoztatót hívott össze. Ott a Fidesz választási plakátja előtt jelentették be, hogy törvénysértő kifizetésekkel vádolják a hivatalt. Csenger Zalán emiatt még februárban lemondásra szólította fel a polgármestert, aki rágalmazás miatt pert indított.

Az önkormányzat 2007 márciusában írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot az uszodaépítésre, ám a generálkivitelező fizetésképtelenné vált, és az alvállakozóknak is adós maradt az addig elvégzett munkák ellenértékével. A beruházás ezért leállt, képviselők azonban 2009. februárig mintegy 2,5 milliárd forint kifizetését jóváhagyták. Ugyanakkor tény, hogy teljes beruházás költségeinek mindössze hetven százalékát jelentette, miközben független szakértők szerint a létesítmény készültségi foka meghaladta a kilencven százalékot.

Vagyis: a közpénzek felhasználása körül nem volt semmilyen törvénysértés. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy az uszoda a tervezettnél többe kerül, mert a félbehagyott építkezésen állagmegóvási munkákat kellett végezni, és az árat emeli, hogy az új kivitelezőnek kell vállalnia a garanciális kötelezettséget is. A számla végösszege pedig meghaladhatja a négymilliárd forintot, a beruházás átadási határideje pedig két évet késett.

Az viszont, hogy pontosan mennyibe került az uszoda a városnak, csak akkor derül ki, ha befejeződik az a per, amelyet az eredeti generálkivitelő felszámolója kezdeményezett. Az elvégzett, de állítólag ki nem fizetett munkák ellenérték a kereset szerint mintegy nyolcszázmillióra becsülik.

A perek tehát folynak, ám a város lakói számára talán fontosabb, hogy a létesítményt – amelyben versenymedence, tanmedence, welness-részleg, ezer főt befogadó sportcsarnok és egy szabadtéri strand is tartozik – végre birtokba vehetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.