Budai Gyula nem mindenre emlékszik

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos kedden a bíróságon tanúként minden kérdésre ugyanazt a választ adta: a Nemzeti Ménesbirtok korábbi vezetőjének nem volt joga átutalni 365 millió forintot a felszámolás alatt álló Bábolna Zrt.-nek. Arra viszont nem adott választ: miért mondta azt korábban, hogy a pénz egy része Tátrai Miklós számláján landolt, és hogy kár érte a magyar államot.

A Nemzeti Ménesbirtok állami pénzből jogcím nélkül utalt át 2008 májusában 365 millió forintot a felszámolás alatt álló Bábolna Zrt.-nek, mellyel nem állt jogviszonyban - mondta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos kedden Tatabányán, ahol az MTI tudósítása szerint a bíróság tanúként hallgatta meg abban a büntetőperben, amely hűtlen kezelés miatt indult a Nemzeti Ménesbirtok ügyvezetője, mint tettes és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetője, mint felbujtó ellen.

A tanúként beidézett Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos (j2) és Tátrai Miklós másodrendű vádlott
Tatabánya, 2011. május 17. A tanúként beidézett Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos (j2) és Tátrai Miklós másodrendű vádlott (j3) a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon a Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatója és Mezei László, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. volt ügyvezetője ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt tárgyaláson. MTI Fotó: Kollányi Péter

A politikus Fülöp Zsolt bíró kérdéseire elmondta, hogy a ménesbirtok a mezőgazdasági műveléssel összefüggő, pontosan meghatározott célokra kapott 800 millió forintot a vagyonkezelőtől. Ebből az összegből 365 milliót egy megállapodásban földalap-támogatás elmaradására, elmaradt haszonra és más indokokra hivatkozva kártérítésként utaltak át a Bábolna Zrt.-nek, mellyel egyébként jogviszonyban sem álltak. A vádirat szerint a pénz átutalására a vagyonkezelő vezetője, Tátrai Miklós szóban, telefonon utasította Mezei Lászlót.

A ménesbirtok vezetője azzal védekezett, hogy értelmezése szerint a szerződésre azért volt szükség, mert a vagyonkezelő a Bábolna Zrt.-től felszámolás miatt elvette 14 ezer hektár földhasználati jogát és kényszerhasznosítóként a ménesbirtokra ruházta. Az összeg a földeken addig elvégzett munkák, a "mezei leltár" kiegyenlítését szolgálta.

Az átutalt 365 millió forint további sorsáról elsőként Bánáti János, Tátrai Miklós védője kérdezte Budai Gyulát, tekintettel arra, hogy korábban a politikus sajtótájékoztatón ismertette, hogy feltételezése szerint a pénz egy része Tátraihoz köthető bankszámlára került. Fülöp Zsolt bíró megtiltotta Budainak, hogy a kérdésre válaszoljon, majd közölte, hogy a tiltást nem köteles megindokolni. Az ezt követő szóváltásban a politikus kijelentette, hogy valóban beszélt erről a nyilvánosság előtt, de az is tény, hogy az utalásra a ménesbirtoknak nem volt jogcíme.

Tátrai Miklós elmondta, hogy a ménesbirtok gazdálkodási szabálytalanságai miatt ő indított vizsgálatot, mely Mezei László munkaviszonyának megszüntetésével zárult. Budai Gyula és Medgyasszay László, volt kereszténydemokrata képviselő két nap múlva tettek feljelentést hűtlen kezelés miatt. Tátrai rámutatott arra is, hogy pénzt a Bábolna Zrt. felszámolója a szállítók kifizetésére és a dolgozók végkielégítésére használta fel, majd ő is megkérdezte Budait, hogy tud-e az összeg további sorsáról, és fenntartja-e feljelentésének alapját, hogy az államot kár érte.

Az elszámoltatási kormánybiztos megismételte, hogy az utalásra a ménesbirtoknak nem volt jogcíme. A bíróság a következő tárgyalási napot június 21-re tűzte ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.