Budai Gyula megírta levelét, de nem indít vizsgálatot

Az elszámoltatási kormánybiztos nem indít vizsgálatot a Heves megyei települések számára nyújtott állami forrásokkal kapcsolatban.

Az elszámoltatási kormánybiztos nem indít vizsgálatot a Heves megyei települések számára nyújtott állami forrásokkal kapcsolatban. Budai Gyula írásban tájékoztatta Schiffer Andrást arról, hogy nem illetékes abban ügyben, amiben az LMP frakcióvezetője kereste meg nyílt levelében. Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi: milyen szerepe volt Balázs József fideszes országgyűlési képviselőnek a támogatások elosztásában?

Schiffer András nyílt levelében azt kérte, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos vizsgálja meg a Heves megyei települések elmúlt 14 hónapban történt forrásigényléseit és azok teljesülését, valamint azt, hogy mely igényének teljesítése, illetve elutasítása érdekében járt közbe Balázs József fideszes országgyűlési képviselő, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagja.

Felidézve azt a közelmúltban nyilvánosságra került beszélgetést, amely Balázs József és Juhász Oszkár között zajlott le még a jobbikos gyöngyöspatai polgármester megválasztása előtt, Schiffer András azt írta: a hangfelvétel alapján "úgy tűnik, hogy folytatódik az elmúlt években megismert gyakorlat, mely szerint a kormányzati erők politikai lojalitás alapján támogatnak önkormányzatokat".

A kormánybiztos a központi költségvetési szervek és azok intézményei, kizárólag költségvetési szerv tulajdonosi joggyakorlása alatt lévő, a magyar állam többségi tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működésével, gazdálkodásával összefüggésben keletkezett egyoldalú vagy többoldalú jognyilatkozatokat és a hozzájuk kötődő egyéb dokumentumokat világíthatja át. A települési és megyei önkormányzatokkal kapcsolatban csupán előkészítési és véleményezési jogkörrel járhat el - tájékoztatta a frakcióvezetőt a kinevezéséről szóló kormányhatározatra hivatkozva szerdai válaszlevelében az elszámoltatási és a korrupcióellenes kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos.

Budai Gyula, az MTI rendelkezésére bocsátott levelében tudatja, hogy az önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzésére ebből kifolyólag nem jogosult, arra hatáskörrel nem rendelkezik. Az erre vonatkozó beadványokat a gyakorlat szerint az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) továbbítja, a vonatkozó törvény értelmében ugyanis az ÁSZ ellenőrzi az önkormányzatok gazdálkodását törvényességi, célszerűségi és eredményességi szempontból - jegyzi meg.

Levelében kitér arra, hogy Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármestere július 21-én büntető feljelentést tett a Központi Nyomozó Ügyészségen a Balázs Józseffel kapcsolatos telefonbeszélgetés kapcsán. A rendelkezésre álló adatok alapján a büntetőeljárás jelenleg már folyamatban van, és folyamatban lévő hivatalos eljárásokba a kormánybiztos nem avatkozhat be - teszi hozzá Budai Gyula, rámutatva: a kinevezésében foglaltak, valamint az annak alapjául szolgáló jogszabály szerint a kormánybiztos önálló hatáskörben nem jogosult nyomozást folytatni, illetve az említett körülményeket kivizsgálni.

"A fentiek alapján összességében elmondható, hogy nem áll módomban tárgyi ügyben T. Frakcióvezető Úr megkeresése alapján vizsgálatot lefolytatni" - zárul Budai Gyula Schiffer András nyílt levelére válaszoló levele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.