Budai Gyula azt állítja, hogy megfigyeltek

Két éven át, 2008 és 2010 májusa között megfigyelték - közölte Budai Gyula fideszes politikus, jelenlegi elszámoltatási kormánybiztos. Hozzátette: megfigyelése akkor gyorsult fel, amikor Szilvásy György volt titokminiszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került mint humánpolitikai főigazgató.

Budai Gyula kifejtette: az ügyészségnek Benedek Fülöp volt államtitkár ellen folytatott büntetőeljárása keretében egy házkutatás során a személyére vonatkozó megfigyelésre, telefonbeszélgetéseinek lehallgatására utaló és politikusokkal való kapcsolattartásával összefüggő iratokat foglaltak le. Az ügyészség szerdán mutatta be Budai Gyulának az iratokat.

Két éven át, 2008 és 2010 májusa között megfigyelték - közölte Budai Gyula fideszes politikus
Budai Gyula miniszterelnöki megbízott sajtótájékoztatója a Parlamentben a sukorói ill. bábolnai ingatlanügyletekkel kapcsolatban. Budai az ügyben érintett Horváth Klára - Bábolna szocialista polgármestere - vitatott és korropcióra utaló kölcsönszerzűdését mutatja. 2010. augusztus 16. Fotó: Reviczky Zsolt

A politikus a tájékoztatóján úgy fogalmazott: a megfigyelésére vonatkozó iratok tartalmából egyértelműen kitűnik, hogy azokat vagy titkosszolgálati, vagy korábban a titkosszolgálatnál dolgozó szakemberek hajtották végre.

Budai Gyula azt mondta, a megfigyelése akkor gyorsult fel, amikor Szilvásy György volt titokminiszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került mint humánpolitikai főigazgató. "Az első feltételezésem ebben az ügyben az volt, hogy a megfigyelés megrendelője Benedek Fülöp akkori vezérigazgató-helyettes volt, de miután az ügyészség részletesen elém tárta az iratokat (...), teljesen egyértelműen megállapítható, hogy a megfigyelést sokkal magasabb szintről irányították" - fejtette ki. "Szilvásy Györgynek megvoltak a titkosszolgálati kapcsolatai" - jegyezte meg az MTI kérdésére válaszolva, és a fidesz.hu honlapra feltöltött tanúkihallgatási jegyzőkönyvben is az olvasható, hogy szerinte "Szilvásy György környezetében kell keresni a megrendelőt".

A 2008-ban indult adatgyűjtés kiterjed az áprilisi országgyűlési választási kampányban végzett tevékenységére - mondta, hozzátéve, hogy a megfigyelés emellett részletes adatokat tartalmaz a családi életére, az ügyvédi munkájára és az esetleges gazdasági szerepvállalására vonatkozóan. Az elé tárt megfigyelési iratok legnagyobb terjedelemben azokkal az ügyekkel foglakoznak, amelyeket a választási kampányban, az után, illetve a mai napokban "a baloldali média prominens újságai hoztak nyilvánosságra" - közölte.

Szerinte a személye azért volt akadály sok esetben, mert több milliárdos földértékesítési üzletet akadályozott meg 2008-ban és 2009-ben, és ezért kompromittáló adatokat próbáltak gyűjteni róla.

Egy elé tárt jelentés szerint elemezték mások mellett Tarlós Istvánnal (Fidesz), Simicskó Istvánnal (KDNP) és Mátrai Mártával (Fidesz) való kapcsolattartását, és megfigyelték kapcsolattartását Lapid Lajos rendőr dandártábornokkal is. Hozzáfűzte, hogy Pintér Sándort is "rajta keresztül próbálták inspirálni", megfigyelése ugródeszka lehetett volna a jelenlegi belügyminiszterrel kapcsolatos adatgyűjtéshez.

"Egyértelműen megállapítható, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány a titkosszolgálatokat ellenzéki politikusok megfigyelésére és egy velük kapcsolatos adatgyűjtésre használta fel" - mondta Budai Gyula, aki úgy fogalmazott: egyre erősebb benne a gyanú, hogy a szocialisták a kormányváltás után a működő, legális titkosszolgálatok mellett egy árnyék-titkosszoglálatot működtetnek, amelyben volt titkosszolgálati tisztek is részt vehetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.