Budai ezúttal mellélőtt

Bűncselekmény hiányában megszüntette a filozófuspályázatok ügyében indított egyik nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya, további három ügyben még tart az eljárás. A feljelentő Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tehát legalább az egyik esetben tévedett.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a filozófuspályázatok ügyében indított egyik nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztálya, további három ügyben még tart az eljárás - közölte a BRFK sajtóosztálya kedden a távirati irodával. A nyomozók arról nem adtak tájékoztatást, hogy melyik nyomozást szüntették meg.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos több mint egy évvel ezelőtt tett feljelentést négy filozófuspályázat ügyében ismeretlen tettes ellen jogosulatlan gazdasági tevékenység végzése és hűtlen kezelés gyanúja miatt. A kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő tavaly januárban - a feljelentések után - elmondta: hat pályázatot vizsgáltak, közülük kettő esetében azt állapították meg, hogy nem történtek jogszabálysértések, négy ügyében pedig büntetőfeljelentés született.

Az egyik feljelentés - mint mondta - Steiger Kornél nevéhez köthető, a támogatási összeg 88,9 millió forint. A politikus szerint ezen felhívás esetében "a helyzet kísértetiesen hasonlít" ahhoz a három pályázathoz, amellyel kapcsolatban már feljelentést tett. Külsős cégekbe szervezték ki a munkákat, és jelentős összegeket kaptak azok, akik részt vettek benne; a témavezetők között van Bolonyai Gábor, Miklós Tamás és Bárány István - mondta, hozzáfűzve, hogy ők mindhárman az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karának oktatói. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, a jogszabályok alapján a közalkalmazott nem vehet fel megbízási díjat azért a munkáért, amelyet közalkalmazottként végez el.

A másik feljelentés Borbély Gábor nevéhez köthető. A támogatási összeg 70,5 millió forint volt, a pénzt a Filozófiai Kutatóintézet pályázta meg, ennek ellenére a vizsgálatot nem az intézet folytatta le, hanem 16 külsős megbízási szerződést kötött különböző cégekkel, azzal az indokkal, hogy a kutatóintézet nem rendelkezik megfelelő szellemi kapacitással. Budai Gyula hozzátette: a pályázati dokumentációt áttanulmányozva azt tapasztalták, hogy a külsős gazdasági társaságokban ugyanazok találhatók, akik egyben a Filozófiai Kutatóintézet közalkalmazottjai, köztük az igazgatója, Borbély Gábor.

Az érintett cégek között van az a bt., amelynek vezető tisztségviselője Borbély Gábor, valamint egy olyan vállalkozás is, amelynek tisztségviselője Gábor György, aki ugyancsak a kutatóintézet közalkalmazottja. Ugyanígy érintett Gángó Gábor, valamint Szabó Rita, aki szintén közalkalmazott volt, de egyéni vállalkozóként számlázott, és vett fel a támogatási összegből - fejtette ki a kormánybiztos, emlékeztetve, hogy a törvény szerint a közalkalmazottak nem folytathatnak ilyen jellegű tevékenységet.

Két másik pályázattal összefüggésben tavaly januárban tett feljelentést Budai Gyula. A két tender közül az egyik, 90 millió forintos támogatású összeg projekt vezetője Vajda Mihály volt, és "ugyanígy külsős cégeket hoztak be a pályázat tekintetében", mint az előbbi esetben - mondta, megjegyezve, hogy a pályázat során a projektvezető témafelelősöket jelölt ki, akik részesültek a 90 millióból, ugyanakkor az általuk behozott saját cégeik révén további költségvetési forrást kaptak. Köztük említette Gulyás Gábort, Vajda Mihály lányát és unokáját. A másik, 53,9 millió forintos projekt vezetője Heller Ágnes volt, a témafelelősök között pedig ugyanazok találhatók, mint az említettek esetében, köztük Vajda Mihály - közölte.

A Magyar Nemzet tavaly többször is foglalkozott a filozófuspályázatok ügyével. A lap közlése szerint hat pályamunkával összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör.

Heller Ágnes egy korábbi, Magyar Narancsban megjelent interjújában felhívta a figyelmet arra: a Magyar Nemzet a cikke címében - "Félmilliárdot kutattak el Hellerék" - az ő nevével jelölte az állítólagos "hálózat" ténykedését. Leszögezte: "a pályázatok vezetői között vannak barátaim és vannak, akiket egyáltalán nem ismerek, vagy legfeljebb csak távolról". A pályázatok elbírálása kapcsán azt mondta, nem a jelentkezők dolga eldönteni, hogy a témájuk egybevág-e a kiírással, hanem azoknak, akik erről határoznak. Ha a pályázatot elfogadják, akkor a jelentkezőkre már csak egyetlen kritérium vonatkozik: az, hogy teljesítették-e, amit vállaltak - tette hozzá.

A filozófuspályázatok ügyével kapcsolatban indított eljárások ellen korábban tiltakozást fogalmazott meg a Magyar Filozófus Társaság, valamint a Német Filozófiai Társaság elnöke, volt kulturális szövetségi államminiszter és Jürgen Habermas tiszteletbeli tag is.

Budai Gyula a feljelentések után a legfőbb ügyészhez fordult, azt kérve, hogy az ügyészség folytassa le a nyomozást. A kormánybiztos ezt azzal indokolta, hogy "olyan jellegű politikai támadást intéztek ellene és hivatala ellen, amely alapján arra jutott, az ügyben egy olyan szervnek kell nyomoznia, amely rendelkezik megfelelő szakértelemmel, kapacitással". Polt Péter válaszában arról tájékoztatta, hogy a pályázatokkal kapcsolatban kiemelt ügyészi felügyeletet látnak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.