Budai: megkésett a vizsgálódás a födbérleti ügyekben

Budai Gyula szerint fáziskésésben van a parlamenti ellenőrző albizottság, amikor olyan földügyleteket tekint át, amelyeket már vizsgál a szaktárca, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és ő is, mint elszámoltatási kormánybiztos.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az albizottság szerdai úlése elótt hangsúlyozta: a különböző földbérleti ügyek kapcsán az Országgyűlésben elhangzott vádakra rendre válaszolt, kérve a képviselőket: amennyiben a valamiféle bűncselekményre, vagy más szabálytalanságra utaló jelet észlelnek, vagy észleltek, úgy tegyenek az adott ügyben bejelentést. Eddig azonban semmiféle konkrét jelzést nem kapott sem Gőgös Zoltán (MSZP), sem Szabó Rebeka (LMP) országgyűlési képviselőtől, sem a jobbikos honatyáktól - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a nyertes pályázók között vannak-e oligarchák, az államtitkár úgy válaszolt, hogy ő a borsodi pályázók szerződéskötésénél volt jelen, és ott a helyben lakó családi vállalkozók, illetve kisebb vállalkozások, állattartók nyertek.
Hozzátette: az oligarchák a szocialisták között vannak, akik az elmúlt 8 évben több ezer hektár állami földet vittek el vagy haszonbérletbe, vagy szerezték meg azt. Példaként a szendrői 6 ezer hektáros esetet említette.
Gőgös Zoltán (MSZP) azt mondta az MTI-nek, hogy azért kell betekinteni a földbérleti pályázatok bírálatának menetébe, mert az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága kiváncsi arra, hogy a legjobb szakmai pályázatok nyertek-e. Ezt pedig csak akkor lehet eldönteni, ha a képviselők látják a nem nyertes pályázatokat is. Szerinte például nehezen magyarázható, hogy egy családi gazdaság miként érheti el az 1200 hektáros birtoknagyságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.