Budai: húsz gyanús, a HM-hez köthető ingatlaneladást vizsgálnak

Fapál László volt helyettes államtitkár ingatlanügye mellett további húsz, a honvédelmi tárcához köthető 2002 és 2010 között történt gyanús ingatlanértékesítés áll vizsgálat alatt - ezt Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos jelentette be kedden az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának ülésén.

Budai hangsúlyozta: az eladott ingatlanok vevői között egykori miniszteri biztosok, volt államtitkárok és helyettes államtitkárok, továbbá magas beosztású katonai vezetők vannak. Szavai szerint az eddigi adatok alapján több mint 1 milliárd 113 millió forint összértékű ingatlanokat mindössze 315 millió forintért adtak el, így az államot jelentős kár érte.

Közölte azt is: a Fapál László volt helyettes államtitkár ügyében tett feljelentéshez csatolta Gömbös János volt kormánybiztos ingatlanértékesítésének ügyét, mert álláspontja szerint ebben az esetben is felmerül a bűncselekmény gyanúja. A miniszteri biztos részére 30 millió forintért vették meg a szóban forgó ingatlant, amelyen nagy értékű felújítást végeztek. A 19 millió forintos felújítást követően a miniszteri biztos részére 8,5 millió forintért értékesítették a lakást - ismertette.

Budai Gyula tájékoztatása szerint a felújításokat is vizsgálják, ugyanis valamennyi érintett ingatlant ugyanaz a cég újította fel. Megvizsgálják azt is, hogy maguk a felújítások indokoltak voltak-e.

Az elszámoltatási kormánybiztos szerint Juhász Ferenc akkori miniszternek tudomása kellett, hogy legyen az eladásokról, mert van egy 2006 január 12-i feljegyzés, amelyen szerepelnek az értékesítésre kijelölt ingatlanok és amelyet a tárca vezetője ellenjegyzett. A feljegyzésen - amelyet az albizottsági ülésen Budai Gyula fel is mutatott - kézzel írva az áll, hogy "a miniszterelnök úrral történt konzultáció alapján a vezetői lakások kivételével a lakások elidegenítésével egyetértek".

Budai Gyula szerint a Fapál László által készített feljegyzésen az a lakás is szerepel, amely végül épp a volt helyettes államtitkár tulajdonába került. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint ki kell vizsgálni azt is, hogy bár a miniszterelnök akkor konkrétan meghatározta, hogy a vezetői lakások kivételével történjen az ingatlanok értékesítése, ennek ellenére vezetői lakásokat is eladtak.

Konkrét példaként említette, hogy Kovacsics Ferencnek, a Katonai Biztonsági Hivatal volt főigazgatójának egy 40,1 millió forint forgalmi értékű lakást 12,2 millió forintért adtak el. Korondi Miklós, az albizottság Jobbikos tagja arról faggatta az elszámoltatási kormánybiztost, hogy tervezi-e kiterjeszteni a vizsgálatot valamennyi, a honvédelmi tárca korábbi tulajdonában álló ingatlan értékesítésére. Budai Gyula azt mondta, ki fogják terjeszteni a HM-objektumokra a vizsgálatot. Példaként említette a Bolyai János Katonai Műszaki Kar Üllői úti épületének eladását, amit megfogalmazása szerint "bagóért" értékesítettek, majd mivel ezt követően a földdel tették egyenlővé, a "befektető jól járt ezzel".

"Nem magunknak rendeztük el a dolgokat"

Juhász Ferenc közlése szerint törvényesen, szabályosan és etikusan folytak a lakáseladások a Honvédelmi Minisztériumnál. A volt honvédelmi miniszter kedden, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságnak az elmúlt nyolc év ügyeit vizsgáló albizottsága előtt azt mondta, nem adtak el áron alul ingatlant az ő minisztersége alatt a HM-ben, mindig a szabályok szerint állapították meg az eladásra szánt lakások értékét. Nem volt személyes haszonszerzés, "nem magunknak rendeztük el a dolgokat" - fűzte hozzá Juhász Ferenc.

A volt miniszter szerint nem vagyonvesztés, hanem gyarapodás volt a minisztériumnál az elmúlt 20 évben, hiszen a haderőreform után megcsappant katonai létszám már nem indokolta azt a lakásmennyiséget, amely a HM-nél volt.

A legszenzitívebb kérdések

A volt miniszter szerint a lakáseladások rendben mentek, a "szenzitívebb" kéréseket a felsővezetők számára értékesített ingatlanok vetették fel. Ezek politikailag a legszenzitívebb kérdések voltak - tette hozzá azzal együtt, hogy nem tud olyan vezérkari főnököt, helyettest és két kivételtől eltekintve államtitkárt, aki nem kapott volna valamilyen lakást kedvezményes áron.

Csampa Zsoltnak, az albizottság elnökének kérdésére Juhász Ferenc elmondta: tudomása szerint azon vezetők, akik a HM-től vásároltak lakást, mind benne laknak az általuk megvett ingatlanban. (forrás: mti.hu)

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.