Búcsú a Marx és a Lenin utcáktól

Országszerte több száz olyan utcanevet kell átkeresztelni, amely önkényuralmi rendszerhez kapcsolódó személyről van elnevezve. Erre egy éve van az önkormányzatoknak, intézményeknek.

A parlament döntése szerint közterület, közintézmény, sajtótermék, civil szervezet, de még cég sem viselheti már idén olyan személy nevét, akinek a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerben vezető szerepe volt. Országszerte ezért több száz utcanevet kell átkeresztelni, erre egy éve van az önkormányzatoknak, intézményeknek. A változások miatt le kell majd cserélni egyes okmányokat, például lakcímkártyát, forgalmi engedélyt. Ezek mindenki számára ingyenesek lesznek.

A Marx, Lenin vagy Tanácsköztársaság utcákban lakók egy része nem szívesen változtatna, már csak az ügyintézés miatt sem, mások azonban szívesebben laknának helyi személyiségekről elnevezett utcában. A változtatás kötelező, de nem lesz könnyű, mondta Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere. A városban harminc utca neve esélyes a módosításra, a munkára bizottságot hoztak létre, melynek márciusig döntenie kell az új elnevezésekről – írja a Hirado.hu.

Valószínűleg máshol sem lesz zökkenőmentes az utcák átnevezése, csak Leninről például több mint ötven településen van elnevezve köztér. Szombathelyen már csak egy utca, az Engels esik a rendelkezés hatálya alá, de Puskás Tivadar polgármester szerint már készülnek a változtatásra. Elmondta, több javaslat érkezett, a közgyűlésen döntik el, hogy ki lesz az a híres szombathelyi személyiség, akiről elnevezik a volt Engels utcát.

A változások miatt le kell majd cserélni egyes okmányokat, például a lakcímkártyát, a forgalmi engedélyt. Ezek országszerte minden érintett számára illetékmentesek, és több helyen is soron kívül intézik majd őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.