Brüsszelhez fordulnak az áprilisi választás miatt

A Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti (EP-) képviselői az Európai Bizottsághoz fordulnak a tavaszi országgyűlési választásról készített EBESZ-jelentéssel kapcsolatban - közölte az ellenzéki párt szóvivője kedden.
Gréczy Zsolt közleménye szerint Molnár Csaba és Niedermüller Péter azzal a kérdéssel fordul a bizottsághoz, hogy az hajlandó-e az erre hivatott nemzetközi bírói fórumokhoz fordulni "a demokratikus választások elvét és a nemzetközi egyezményeket sértő magyar választási szabályozás miatt".
    
Az EP-képviselők szerint az EBESZ-jelentése alapján a magyar választás aligha tekinthető szabadnak és tisztességesnek.
   
A magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatban pénteken adott ki jelentést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ/ODIHR) korlátozott választási megfigyelési missziója.
   
A jelentés szerint az országgyűlési választásokat jól szervezett módon bonyolították le és sokféle választási lehetőség állt a szavazók rendelkezésére, ugyanakkor a korlátozó jellegű kampányszabályozás, a média elfogultsága, valamint az állam és a pártok közötti határokat elmosó kampánytevékenységek miatt a kormánypárt tisztességtelen előnyt élvezett. A jelentés szerint a választást szabályozó jogi környezet megváltozásának néhány kulcsfontosságú eleme eltörölt egyes fékeket és ellensúlyokat, a választókörzetek átrajzolása nem volt elég átlátható és független, és a töredékszavazatok rendszerének átalakítása a Fidesz-KDNP kormánykoalíciónak kedvezett.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.