„Brüsszel már belügy”

Szijjártó Péter nem veszítette el a miniszterelnök bizalmát, és a kitiltási ügy sem játszott szerepet abban, hogy az uniós ügyek államtitkársága Takács Szabolcs vezetésével Lázár János szupertárcájához kerül. „Brüsszel belügy", de nem lesz két külügyminisztérium – mondták a Népszabadságnak.

Nem veszítette el Szijjártó Péter Orbán Viktor bizalmát, a Miniszterelnökség nem lesz párhuzamos külügyminisztérium, „de Brüsszel már belügy", az uniós állandó képviselet is a magyar közigazgatás része – így összegezték a Népszabadságnak azokat a változásokat, melyeket Fodor Gábor független képviselő vett észre a parlament törvényalkotási bizottságának tegnapi ülésén.

Eszerint az európai uniós ügyek, a brüsszeli állandó képviselet irányítása és az ottani diplomatáink munkáltatói joga is Lázár János szuperminisztériumához kerül január elején.

Közleményében Fodor Gábor pártja – a Liberálisok – mindezt úgy értékelte, hogy a kormány elveszi a külügy legfontosabb teendőit magától a külügyminisztertől, lefokozza Szijjártó Pétert.

„Úgy látszik, Orbán Viktor kizárólag Lázár Jánosban bízik már, óriástárcáját folyamatosan bővíti. Ám akármennyire emeli Lázár teljesen jogszerűtlenül a munkaidőt a Miniszterelnökségen, ennyi feladatot már képtelenség minőségi módon ellátni". Fodor Gábor írásbeli kérdésekkel fordul hozzá: szeretné tudni, mi indokolja a változtatást, és tud-e arról, hogy a módosítással „megszűnik a külügyminisztérium Magyarországon".

Kormányzati források tegnap cáfolták, hogy megszűnne a külügyi tárca, és azt is, hogy Szijjártó Péter kompetenciája csak a külgazdaság lenne; továbbra is Szijjártó felségterülete marad Washington, míg helyettese, Szabó László, valamint az európai és az amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Altusz Kristóf lesz a felelős a Bem rakparton a bilaterális kapcsolatokért. (Felhívták a figyelmet arra is, hogy az EU-s ügyek több uniós országban a miniszterelnöki hivatalhoz tartoznak.)

A változást azzal indokolták, hogy már lezárult az uniós jog és a magyar jog harmonizációja, az új kormányzati filozófia szerint a magyar érdek képviselete a leghangsúlyosabb az uniós politikában. Ezért fontos, hogy a szakpolitikában és az ágazati politikában kevésbé legyen bürokratikus a kormányzati álláspont kialakítása a különböző uniós kérdésekben. „Ez nem hatalmi kérdés, hanem hatékony koordinálás" – magyarázták.

Az EU-ügyekért felelős államtitkár, vagyis az „új Győri Enikő" Takács Szabolcs lesz, aki karrierdiplomata és korábban a külügyi tárca biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt. A kinevezése a Miniszterelnökségen még decemberben, karácsony előtt biztosan megtörténik.

Más források azért is nevezték logikusnak az EU-ügyek Miniszterelnökséghez rendelését, mert az EU-s kohéziós és fejlesztési pénzek felügyelete már most is Lázár János kompetenciája, másrészt a magyar külpolitika alakítója valójában Orbán Viktor miniszterelnök. És míg Martonyi János minisztersége idején „természetes volt", hogy az EU-ügyek is szervesen a külügyminisztériumhoz tartoznak, az „atlantisták" távozásával egyfajta interregnum kezdődött a Bem rakparton, ezért nem meglepetés, hogy a Miniszterelnökség végül „einstandolta" Brüsszelt.

Ötletelés az ellenkitiltásról

Olyan előterjesztésen dolgozik az államapparátus, amely egy magyar kitiltási listát alapozhat meg – írta a Figyelő. A lap szerint már készül az USA-nak szánt válaszcsapás: hasonlóan az amerikai módszerhez, indoklás nélkül helyezhetnének tiltólistára például egyesült államokbeli polgárokat.

A Figyelő más forrástól viszont úgy értesült, még nincs ilyen előterjesztés. A hírt a kormány részéről nem kommentálták, lapunkat úgy tájékoztatták, volt ugyan ilyen ötlet, de nem biztos, hogy végül megszületik a kitiltási törvény.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.