Brillíroz a kormány: turisták, újságírók, reszkessetek!

Súlyos bűncselekményről írt, és jogi lépéseket helyezett kilátásba Orbán Ráhel az Orbán család nyaralási fotóinak nyilvánosságra kerülése után. Nyilván csak véletlen, hogy még két hét sem telt el az eset óta, és az Igazságügyi Minisztérium már elő is terjesztett egy, a polgári perrendtartást módosító tervezetet.
Ennek elfogadása esetén speciális, a sajtó-helyreigazításhoz hasonló, két-három hét alatt végigvihető eljárás keretében kérhetné bárki a róla az engedélye nélkül készült és nyilvánosságra hozott felvételek megsemmisítését, a további jogsértés (például újabb felvételek készítésének mellőzését) és elégtétel nyújtását.

A tervezet nemcsak a sajtófotósok és az oknyomozó riporterek munkáját lehetetlenítené el. Ezután a turistáknak is alaposan meg kellene gondolniuk, hogy a nyaraláson készült fotók közül melyeket teszik fel a világhálóra. Ugyanis, bárki, aki a fotón felismerhető, gyorsított eljárásban kérhetné a kép törlését, mondván: nem adott engedélyt annak elkészítésére. És a törlés ez esetben nemcsak a világhálóra vonatkozna. A törvény a fényképfelvétel elkészítését is mindazok előzetes engedélyéhez köti, akik azon később láthatók lesznek, ilyen engedély hiányában elvileg a nyaraláson készült összes felvételt törölni kell.

Ha komolyan veszik a szaktárca javaslatát, a Szent István-bazilika, az egri vár, a pécsi dzsámi vagy a szegedi dóm előtt fotózkodóknak exponálás előtt el kellene zavarniuk mindenkit a környezetükből, vagy ha ez nem megy, egyenként írásos, de legalább magnóra rögzített engedélyt kell majd kérniük a felvétel elkészítéséhez, és külön arra is, hogy később feltegyék a képet a világhálóra.

Ugyanígy előzetesen engedélyt kellene kérniük az újságíróknak, de bármelyik törvénytisztelő állampolgárnak is, ha lencsevégre akarják kapni, amikor egy vállalkozó a kenőpénzt átadja az ügyében eljáró döntéshozónak. A szaktárca által javasolt törvénymódosítás elfogadása esetén az ilyen leleplező fotókat gyorsított eljárásban még az előtt töröltethetné a bírósággal a sérelmet szenvedett fél, hogy felhasználhatnák azokat bizonyítékként egy másik perben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.