BRFK szerződései: hűtlen kezelés miatt nyomoznak

A Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettesek ellen a BRFK egyes tanácsadói és vállalkozói szerződéseivel összefüggésben - tudta meg a NOL Fazekas Gézától, a főügyészség szóvivőjétől.

Az üg előzménye, hogy Tóth Gábort, Budapest rendőrfőkapitányát egy névtelen, a "Bejelentők" aláírással  jegyzett, az ügyészséghez is eljuttatott levélben vádolták meg azzal, hogy főkapitányként fiktív megbízási szerződésket kötött. A levél azt a kérdést veti fel, hogy egy ilyen ember irányíthat-e olyan nagy horderejű gazdasági nyomozásokat, mint pédául a BKV-ügy.

A főkapitány korábban lapunknak elmondta: néhány hete hallotta először a szóbeszédet, hogy bizonyos (közelebbről meg nem határozott) körökben a lejáratására, eltávolítására szövetkeznek. Ez nem meglepő, sokaknak jól jönne, ha menesztenének. Az elmúlt hónapokban sokaknak „ráléptünk a lábára”, sokak érdekeit sértettük - tette hozzá.

Ami a BRFK megbízási szerződéseit illeti: 2006-ban, Tóth főkapitányi kinevezésekor 48 volt, ma már csak 33. Ezek többségét orvosokkal kötötték, akik nettó 1100 és 2000 forint közötti órabérért rendelnek a BRFK-n. Szerződtek továbbá néhány takarítóval, fűtővel, és megbízási szerződést kötöttek a fővárosi polgárőrség vezetőjével. Korábban a polgárőrség két munkatársával is szerződésben álltak, de költségvetési okokból az egyikkel szerződést bontottak, a másik tiszteletdíját pedig harmadával csökkentették.

A BRFK péntek kora este honlapján nyilvánosságra hozta jelenleg érvényes megbízási szerződéseit. Ezeket - a közlemény szerint - "olyan feladatok teljesítésére kötötte, melyeket státuszok hiányában nem lehet, vagy a BRFK más módon nem tud ellátni, vagy így gazdaságosabb a feladat ellátása".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.