Amikor a mentős pánikol

Börtön is járhat az orvosverésért – ennek ellenére nem ritka, hogy támadnak a betegek.

Nyolcból egy orvost már fizikailag is bántalmazott a betege, leggyakrabban a fiatal orvosokat éri inzultus – derül ki a Szinapszis Kft. kutatásából. A gyógyítók 86 százaléka érzi úgy, hogy nemcsak fizikailag, de jogilag is kiszolgáltatottak ezekben a konfliktusokban.

Az Országos Mentőszolgálat úgynevezett pánikgombot vezetett be munkatársai védelmére. A megtámadott mentősök a nemrég telepített Tetra-rádiókon hívhatnak segítséget, ha vészhelyzet van. A segélyhívást, sőt még a helyszínen zajló beszélgetést vagy veszekedést is hallja - és rögzítheti - a mentésirányítás, ahogy az ellátásban részt vevő mentőkocsik személyzete is.

A segélyhívás után a mentésirányítás meghatározza a mentők pontos helyzetét, és értesíti a rendőrséget. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője a közszolgálati rádió hírműsorában elmondta, hogy Somogyban az elmúlt hónapokban két olyan eset is volt, hogy mentőst támadtak meg szolgálat teljesítése közben. Pedig a mentősök megtámadása hivatalos személy elleni erőszaknak minősül, vagyis akár letöltendő szabadságvesztéssel is büntethető. Hozzátette: a mentősöket viszonylag gyakran éri támadás - szóbeli fenyegetés, szidalmazás, illetve fizikai erőszak. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.