Braille-írásos választási értesítőt kérhetnek a vakok és gyengénlátók

Braille-írással készült választási értesítőt és szavazósablont is kérhetnek a vakok és gyengénlátók választójoguk gyakorlásának megkönnyítésére január 1-jétől - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője.

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint január első napjaiban kezdik kipostázni azokat a nyomtatványokat, amelyeken a fogyatékossággal élő választópolgárok jelezhetik, ha valamilyen segítséget kérnek a választás során.

A mozgásukban korlátozott választópolgárok kérhetik, hogy biztosítsanak számukra akadálymentes szavazóhelyiséget; ilyet egyébként minden település minden választókerületében kialakítanak majd.

Mozgóurnát is kérhetnek a mozgássérült választók - valamint a fogva tartottak - a helyi választási irodától, ezzel azonban meg kell várniuk a választás kiírását. Braille-írásos szavazósablont a mozgóurnás szavazáshoz is lehet igényelni.

Az érintetteket a szavazólap kitöltésében segíthetik az általuk választott segítők, vagy ha a szavazásnál ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja.

A fogyatékossággal élő választópolgárok könnyített formában megírt tájékoztató anyagot is igényelhetnek a helyi választási irodától.

A kérelem benyújtható online a www.valasztas.hu oldalon, vagy személyesen, illetve levélben. Az utóbbi esetekben a kitöltött kérelmeket a helyi választási irodákhoz kell eljuttatni, ezek általában a települési önkormányzat épületében működnek.

A kérelmeket - címzés nélkül - valamennyi háztartásba eljuttatják, a nyomtatványok szabadon fénymásolhatók.

Ugyanezen a nyomtatványon lehet nyilatkozni arról is, ha valaki nemzetiségi választópolgárként kéri magát nyilvántartásba vetetni, továbbá arról is nyilatkozhatunk, hogy meg kívánjuk-e tiltani személyes adataink kiadását kampánycélokra.

A 2011-es népszámlálás - önkéntes bevallás alapján készült - adatai alapján a Magyarországon élő emberek 4,6 százaléka él valamilyen fogyatékossággal. Minden második fogyatékossággal élő a mozgásában korlátozott, minden negyedik látássérült, csaknem minden ötödik hallássérült vagy beszédhibás, minden hatodik értelmi fogyatékos ember.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.