Botrányos kampánybeszélgetés Debrecenben

Az eredeti tervek szerint Debrecen négy polgármester-jelöltje vitázott volna egymással a helyi televízióban péntek este, de a baloldali kötődésű DISZ jelöltje - aki először lemondta a részvételt, majd félórás csúszással mégis megjelent a stúdióban - nem kapott szót a műsorvezetőtől. A műsor emiatt tíz perccel hamarabb fejeződött be. A DISZ szerint súlyosan sérült az esélyegyenlőség elve.

- Széles Tamás főszerkesztő magatartását a sajtószabadság és az esélyegyenlőség megsértésének tekintjük. A történtek megerősítik azon álláspontunkat, hogy a debreceni önkormányzat tulajdonában lévő médiumok mélyen átpolitizáltak, és sajátságosan gyakorolják sajtószabadságot - jelentette ki Dobrossy István, a Debreceni Ifjúsági Szövetség (DISZ) elnöke azzal kapcsolatban, hogy Széles Tamás, a Debrecen Városi Televízió ügyvezetője a debreceni polgármester-jelöltek péntek este élőben közvetített televíziós vitájában nem adott szót Tóth Csabának, a DISZ polgármester-jelöltjének.

A péntek este 19 óra 10-perctől sugárzott műsor elején Széles Tamás bemutatta a stúdióban helyet foglaló polgármester-jelölteket: Zsiros Zsoltot, az MSZP jelötjét, utána Kósa Lajos polgármestert, aki a FIDESZ-KDNP színeiben indul újra, majd Ágoston Tibort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltjét, a Fidesz egyik megyei tagozatának egykori vezetőjét. Ezután az elfogultsága miatt sokak által "narancstévének" nevezett televízió vezetője, Széles Tamás a következőt mondta:

"A negyedik polgármester-jelölt Tóth Csaba, aki nincs itt, csak a széket tudjuk megmutatni. Ööö... Ő függetlenként volt MSZP-s támogatással városi képviselő 2002 és 2006 között. Ööö... ilyen még nem fordult  egyébként elő a választás történetében, hogy egy polgármester-jelölt nem vett részt a műsorban, s úgy tudom, hogy ez nem egyedi eset, mert a megyei lapnak is volt egy polgármesteri vitaestje vagy délutánja, amire ööö... nem ment el a DISZ-nek egyébként ő a polgármester-jelöltje. És ööö... Én azt javaslom, ha szabad ilyet javasolni, hogy először is megkérdezem, hogy ööö... mit gondolnak arról, hogy nyílván az ő távollétében ezt a műsort, ezt, ezt... vagy ezt a vitát lefolytathatjuk-e, tehát egyetértenek-e azzal, hogy hát akkor... nyílván az esélyegyenlőséget mi próbáltuk biztosítani, de sajnos jelen... a távollétében nem tudjuk megtenni... tehát gondolom, nincs akadálya, hogy műsort rendezzünk."

Ezt követően megkezdődött a beszélgetés, majd 19 óra 35 perckor váratlanul mégis megjelent a stúdióban Tóth Csaba, és helyet foglalt az asztalnál. Ekkor odafordult hozzá Széles Tamás, és közölte:"bocsánat, közben úgy látom, megérkezett Tóth úr, de Tóth úr, ön lemondta a szereplést, tehát nem fogok önnek lehetőséget adni, hogy megszólaljon ebben a műsorban, nagyon sajnálom".

A műsor hátralévő részében Tóth Csaba némán ült. Az adás tíz perccel hamarabb fejeződött be a tervezettnél, mivel Tóth Csaba nem használhatta ki a jelöltenként rendelkezésre álló tíz perces megszólalási időkeretet.

Dobrossy István, a DISZ elnöke sajtóközleményében így magyarázta a történteket: Tóth Csaba, a DISZ debreceni polgármesterjelöltje családi problémák miatt mondta le a részvételt a műsorban, ám a választópolgárok iránti tiszteletből, s a DISZ programjának ismertetése céljából némi csúszással ugyan, de mégis megjelent a városi televízió stúdiójában. Dobrossy István hozzátette: jelöltjük joggal gondolhatta, hogy  a város többi polgármester-jelöltjéhez hasonlóan lehetőséget kapaz eredetileg tervezett tíz perces időtartamban megszólalni. A DISZ számára megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan, hogy Széles Tamás annak ellenére tagadta meg Tóth Csabától a megszólalás lehetőségét, hogy a műsor előre tervezett 60 perces időtartamának akkor még csak alig 40 százaléka telt el. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.