Botrány az EDDSZ kongresszusán: Cser Ágnes kizárta Gaskót is

Kizárta az EDDSZ elnökválasztó kongresszusára érkező küldöttek egy részét, illetve potenciális ellenfeleit Cser Ágnes. Gaskó István Liga-elnököt sem engedték be.

Botrányos jelenetekkel kezdődött péntek délelőtt az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) elnökválasztó kongresszusa. A Vidékfejlesztési Minisztériumba nem engedték be az elnöki tisztétől tavaly jogerős bírósági ítélettel megfosztott Cser Ágnessel szemben indulni kívánó ellenjelölteket és másokat sem.

Fél tíztől csaknem délig hiába várakozott az épület előtt a Liga Szakszervezetek elnöke, Gaskó István is, aki egyébként az EDDSZ miskolci alapszervezetének tagja, egyben kongresszusi küldötte volt. Az eseményt biztosító őrző-védő szolgálat tagjai őt és másokat is feltartóztattak, s dulakodás alakult ki. A küldöttek egy része előtt Cser Ágnes maga csapta be a bejárati ajtót.

Hamarosan a rendőrség is megérkezett, és ezt észlelve a biztonsági emberek eltűntek. A járőrök igazoltatták Gaskót, majd rádión a BRFK ügyeletétől kértek segítséget. A LIGA-elnök hiába mutatta fel a részvételre jogosító okmányait, a rendőrök azt az utasítást kapták, hogy ne avatkozzanak bele az eseményekbe, és senkit ne engedjenek be, akit a szervezők nem hívtak. Gaskó ezért kevéssel 12 óra előtt eltávozott.

A bíróság tavaly decemberben hozott jogerős ítélete szerint Cser Ágnest még 2010-ben jogszerűtlenül választották meg az EDDSZ elnökévé, ám ő a verdikt hatására sem mondott le, hanem ellenlábasát – az ügyben felperesként érintett személyt – eltávolíttatta a szakszervezetből. Péntekre pedig tisztújító kongresszust hirdetett meg, ahol vélhetően ismét furcsa körülmények között folyhat a választás.

Az EDDSZ a Liga tagja volt, ám korábban Cser Ágnes bejelentette, hogy kilépnek, és lemondanak a konföderációban viselt minden tisztségről; a szövetségben Cser társelnök volt. Erről azonban egyetlen hivatalos dokumentum sem született, így az EDDSZ tagsági viszonya, illetve az általuk delegált tisztségviselők státusa teljesen tisztázatlan.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács munkavállalói oldala (amelynek tagja az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma) csütörtökön közleményben jelentette be: Cser Ágnest azonnali hatállyal visszahívják valamennyi olyan nemzetközi fórumról, ahová őt korábban tagként delegálták. Cser a továbbiakban a Liga nevében nem vehet részt az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkájában sem. A közlemény hangsúlyozza: a döntés nem az EDDSZ tagsága, hanem az elnöki posztot jogellenesen betöltő szakszervezeti vezető ellen irányul.

Gaskó István
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.