Botrány a Hortobágyon: elmaradnak a lovasnapok

Megdöbbenést okozott, hogy lefújták a negyvenhat éve minden esztendőben megrendezett Hortobágyi Lovasnapok idei rendezvényét. Pedig ez volt a puszta leglátogatottabb és legnépszerűbb attrakciója.

Országos, sőt nemzetközi hírű turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát az eltelt 46 évben a Hortobágyi Lovasnapok és Nemzetközi Pásztortalálkozó, ezért okozott általános megdöbbenést, hogy elmarad a több tízezer látogatót vonzó rendezvény – írja mai számának címoldalán a Hajdú-bihari Napló.

A döntést hozó Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. vezetőit a lap nem érte el. (Igaz, így járt a Népszabadság tudósítója is: a lovasnapok lefújásával kapcsolatos kérdéseinket múlt héten írásban juttattuk el a kft. vezetőihez, de válasz azóta sem érkezett.)

Mint a megyei lapnak Vincze Andrásné, Hortobágy polgármestere elmondta: itt nem pusztán a közel fél évszázados múltra visszatekintő rendezvényről, hanem egy nemzeti kincsről, a hagyományaink ápolásáról van szó. "Pontosan ez lenne a hortobágyi nonprofit kft. feladata. Márpedig ha ők nem csinálják, akkor ki?!" – tette föl a kérdést.

Keményen fogalmazott Pajlócz András, a Magyar Lovas Kör elnöke is. Mint mondta, "akik ezt a döntést hozták, nem érzik a döntésük súlyát. A Hortobágyi Lovasnapok nem egy sörmeccs, hanem a kelet-magyarországi emberek ünnepe, emlékhely elődeik paraszti pásztorkultúrájának a bemutatására, és egyben a ma élő pásztorok megbecsülésének az igazolása". Szerinte  a lovasnapokat az elmúlt 46 évben mindig megrendezték, függetlenül az aktuális politikai vezetéstől, ezért e hagyomány megszakítására nincs magyarázat, ehhez nincs senkinek joga.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.