Botka kiáll a szegedi főjegyző mellett

Botka László (MSZP) polgármester szerint súlyos károkat okozna Szegednek Mózes Ervin címzetes főjegyző leváltása, amit a Fidesz-KDNP-frakció tagjai kezdeményeztek.

A polgármester hétfői közleményében arra szólította fel a Fidesz képviselőit, hogy a Mózes Ervin leváltásáról szóló előterjesztést ne szavazzák meg, mert ezzel Szegednek okoznak súlyos károkat.

Mint írta, az elmúlt években minden hivatalos szerv, beleértve az Állami Számvevőszéket is, Szegedet a legtörvényesebben és legátláthatóbban működő városnak minősítette. Mózes Ervin csaknem harminc éve dolgozik a közigazgatásban, 2008-ban egyedül kapta meg a címzetes főjegyzői kinevezést, több magas állami kitüntetésben részesült. Munkáját nagy szakmai tapasztalattal, óriási teherbírással és tisztességesen végzi abban a hivatalban, ahol évente 700 ezer ügyirat fordul meg.

"Ha a Fidesz - mint az önkormányzati cégek esetében - jegyzőnek is alkalmatlan rokont vagy pártkatonát jelöl, a hivatal működése komoly veszélybe kerül" - írta a szocialista politikus közleményében. A csongrádi megyeszékhely közgyűlésének Fidesz-KDNP-frakciója hétfőn közölte az MTI-vel, hogy kezdeményezik Mózes Ervin címzetes szegedi főjegyző felmentését és új jegyzői pályázat kiírását.

Mózes Ervin az MTI-nek azt mondta, nem érzi jogosnak a Fidesz-KDNP felmentésére irányuló indítványát, álláspontja szerint abban nem valós indokok szerepelnek. Az ÁSZ megállapításait ugyanis a közgyűlés megvitatta, s többségi döntéssel nem talált okot az elmarasztalására. A fideszes képviselők által kifogásoltak egy része pedig nem jegyzői hatáskörbe tartozik.

A köztisztviselő hozzátette: magas szintűnek tartja a szakmai együttműködését a képviselőkkel, a fideszes tanácsnokok a következő közgyűlés elé kerülő rendelettervezetei között is vannak olyanok, melyeket lényegében a jegyzői iroda munkatársai készítettek.

A címzetes főjegyző hangsúlyozta, a felmentésére irányuló lépést "a köztisztviselői életpálya elleni támadásként értékeli", és meg fogja védeni magát és a köztisztviselői kar tagjait. Mint mondta, a közgyűlés csütörtöki ülésén részletesen kifejti, miért törvénysértő a kezdeményezés, amely ellen - amennyiben mégis elfogadják - jogorvoslattal él a munkaügyi bíróságon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.