Böszmeség - teljesítik Tarlós feltételeit

A miniszterelnök teljesítette Tarlós István főpolgármester választások előtti feltételeit. Budapest vezetője a háttéralku szerint vétó- és kinevezési jogot kért a Fidesztől az önkormányzati voksoláson való indulásért cserébe. Nem váratták sokáig. Rogán Antal már indítványozta is az ehhez szükséges törvénymódosítást.
Nem dobhatja vissza végérvényesen Tarlós István a számára elfogadhatatlan előterjesztéseket, de több alkalommal is kezdeményezheti egy számára nem tetsző ügy újratárgyalását. Ráadásul az ismételt tárgyaláskor hozott közgyűlési döntés is csak a főpolgármesternek adott háromnapos gondolkodási idő után hajtható végre. A játszma végtelenszer ismételhető, mivel a Rogán Antal által benyújtott és hat további kormánypárti képviselő által jegyzett módosításban csak egyetlen homályos korlátozás szerepel: a Főpolgármesternek be kell tartania „az ismételt tárgyalás szabályait". De ez a gyakorlatban semmit se jelent.

A főpolgármester egyébként saját hatáskörben is döntést hozhat, ha erre a közgyűlés képtelen. Igaz, az önkormányzat működését alapjaiban meghatározó gazdasági kérdésekben – például hitelfelvétel, kötvénykibocsátás –, illetve helyi népszavazás kiírása ügyében továbbra sem járhat el egyedül. Kivették viszont a közgyűlés kezéből a kinevezések és vezetői megbízások, valamint az önkormányzati intézményalapítás, átszervezés és megszüntetés jogát. A módosítás szerint ezentúl csak a főpolgármester előterjesztése alapján dönthet ezekről a testület. Ez különösen a hamarosan létrehozandó mamutcég, a német mintára felálló Városigazgatóság Zrt. miatt fontos. Ennek vezetőjét, Bán Tamást Tarlós maga választotta ki, és a cég működését is maga szabná meg.

A fideszes honatyák a több munkát több pénzzel honorálják. A főpolgármesteri fizetést két éve miniszteri szintre emelték. A havi bruttó 1 296 321 forint mellé havi 194 448 forint költségtérítésre is jogosult. Ezt toldották most meg a miniszteri egyéb juttatásokkal, így például a lakásfenntartási térítés, első osztály a repülőn, gépkocsi saját sofőrrel, egészségügyi ellátás a Honvédkórház állami vezetők számára kijelölt részén.

Az ellenzék eddig meghökkentően szelíden fogadta a változásokat. Horváth Csaba (MSZP) az alakuló ülés szünetében csak annyit mondott, hogy az elmúlt négy év sem a párbeszédről, hanem a diktátumokról szólt. Csárdi Antal (LMP) szerint a fideszesek a törvénymódosítással próbálnak meg egymással szemben hídfőállásokat kiépíteni. A vétójog azt szolgálja, hogy a főpolgármester ne legyen teljesen kiszolgáltatva a kerületeknek, de az erőviszonyok így se neki kedveznek.

Karácsony Gergely pedig úgy látja, hogy helyes kormányzati intézkedés a vétójog biztosítása a főpolgármesternek, hiszen a közvetlen választás erős politikai felhatalmazást adott neki. Ezt érvényesítik most a jog eszközével.

Karácsonynak az a meggyőződése, hogy Tarlós István helyesen használja majd ezt a jogát, lévén az elmúlt négy évben számos alkalommal bizonyosodott be, hogy a főpolgármesternek volt igaza. Szerinte a sors iróniája, hogy 2011-ben Tarlós böszmeségnek nevezte azt a rendszert, amelyben most irányítania kell a várost.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.