Bőség a válság idején Angyalföldön

Fittyet hány a válságra a XIII. kerület; Angyalföld-Újlipótvárosban minden idők legnagyobb szabású fejlesztési programját indítják. Több a kerület pénze, mint tavaly, sem az intézmények működtetésében, sem a fejlesztésben nem szorulnak hitelre. Sőt, még arra is van keret, hogy többet adjanak a kerületi dolgozóknak "Angyalföld-pótlékként".

Csaknem 25 milliárd forintos költségvetést fogadott el 2009-re a XIII. kerületi képviselőtestület, ez csaknem 20 százalékkal nagyobb a tavalyinál. A városrész az eddigi legnagyobb szabású fejlesztéseket hajtja végre, a 4,3 milliárd forintos keret mintegy 170 százalékkal haladja meg a tavalyit.

A településeket sem kímélő pénzügyi-gazdasági válság ellenére Angyalföld idén sem kényszerül vagyonfelélésre, ehelyett továbbra is növekedés várható. A kerület az intézményműködést és a fejlesztéseket hitel nélkül finanszírozza.

Folytatódnak az óvoda-, iskolafelújítások és -bővítések, elindítják az Újlipótvárosi Közösségi Ház, valamint a Láng Sport- és Szabadidő Központ főépületének kivitelezését, akadálymentesítik a Csata utcai Sportcsarnok földszintjét. Ezekre összesen kétmilliárd forintot költenek, a Bessenyei utcai háziorvosi rendelő teljes rekonstrukciója 110 millió forintba kerül.

A korábbi évek bérlakás-építési programja sem áll le: harminc ingatlant adnak át a Reitter Ferenc utcában, s további 115 építéshez kezdenek hozzá a Zsinór és az Ambrus utcában. Az utóbbi kettő 1,1 milliárd forintba kerül.

A meglévő önkormányzati házak megfiatalítására négyszázmilliót költenek, a parkokéra és a játszóterekére csaknem 370 milliót. Az úthálózat kijavítására mintegy kétszázmillió forintot szánnak: idén 22 utcát aszfaltoznak újra a kormány „1+1 forintos” pályázatának segítségével; 180 millió forintból pedig 3,7 kilométerrel gyarapodik a helyi kerékpárút-hálózat.

Szigorú gazdálkodás mellett ugyan, de idén is biztosítják az intézmények többletjuttatásait, ezen felül 15 százalékkal növelik a „XIII. kerületért keresetkiegészítést”. Közbiztonsági feladatokra összesen százmillió forint jut, ebben szerepel a rendőrségnek, a tűzoltóságnak és polgárőrségnek nyújtott támogatás, a térfigyelő rendszer működtetése és bővítése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.