Börtönbüntetés járhat a hálapénzügyletekért?

Egyetlen kórházigazgató sem adhat felmentést, a hálapénz elfogadása mindenképp büntetőjogi kategória. Legyen az előre kialkudott, vagy utólag elfogadott paraszolvencia, vesztegetésnek minősül - erről egy egészségügyi szakmai fórumon beszélt Gellér Balázs, az ELTE büntetőjogásza.

Az ELTE Büntetőjogi Tanszékének korábbi vezetője az vezette le, hogy a paraszolvencia elfogadása, még ha utólag is adják, s ha van is hozzá kórházigazgatói „felmentés”, akkor is büntetendő a júliusban életbe lépett új büntető törvénykönyv szerint.

Szerinte téves az a jogértelmezés, ami szerint ez alól felmentést ad a munka törvénykönyve, amely szerint, ha a kórház beírta a szabályzatába, hogy el lehet fogadni hálapénzt, az ügy nem járt munkajogi konzekvenciákkal. A törvény csupán egy általános lehetőséget biztosít, ami nem értelmezhető a jogellenesség kizárásának.

Az új értelmezés miatt az igazságügyi tárca állásfoglalását kéri hálapénzügyben a Magyar Kórház Szövetség korábbi elnöke és a Magyar Rezidens Szövetség vezetője – írja a Vasárnapi Hírek.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.