Börtönbe mennek a West Balkán-tragédia felelősei

Börtönbe kell vonulnia annak a négy embernek, aki a bíróság szerint felelős a West Balkán szórakozóhelyen 2011. január 15-én bekövetkezett, három halálos áldozatot követelő tragédiáért.

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében bűnösnek mondta ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság a West Balkán-ügy négy vádlottját, s egyöntetűen két év és nyolc hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte őket. Valamennyiüket két évre eltiltotta a bíróság a rendezvényszervezői, illetve a negyedrendű vádlottat a vagyonőri foglalkozása gyakorlásától. Az ítélet nem jogerős, ugyanis az ügyész súlyosításért, a vádlottak pedig felmentésért fellebbeztek.

A Nyugati téren, az egykor a Skála Metrónak otthont adó épületében működött West Balkán nevű szórakozóhelyen 2011. január 15-én halálra taposott a szűk lépcsőházban feltorlódott tömeg három fiatal lányt. Tucatnyi fiatal könnyű sérüléseket szenvedett. Utóbb kiderült, a Noise Night Life nevű rendezvény szervezői és rendezői nyolcszor annyi fiatalt engedtek be az átépítés alatt álló helyiségekbe, mint ahányan a hatályos tűzvédelmi szabályok szerint beengedhetők lettek volna. A tömeg a szűk lépcsőház egyik fordulójában kialakított ruhatárnál feltorlódott, miután ez volt az egyetlen útvonal, ahol a háromemeletes komplexumon belül közlekedni lehetett. Egy idő után már mozdulni is képtelenség volt, így a tömeg agyontaposta azokat, akik nem sodródtak a többséggel.

Az ügyészség négy személy ellen emelt vádat halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért. A vádirat szerint Szalontai Győző, a helyiséget bérbe adó West Balkán Kft. egyik ügyvezetője, Kecskés Tamás és Csanádi József a rendezvény szervezői, valamint Hranek István, a biztonságiak főnöke sorozatosan megszegte foglalkozásuk szabályait, és ezzel olyan veszélyhelyzetet idéztek elő, amely közvetlen ok-okozati összefüggésbe hozható a három halálos áldozatot követelő tragédiával.

A vádlottak tagadták bűnösségüket. Egyikük sem tekintette magát a rendezvény szervezőjének, akik megsérthették volna foglalkozásuk szabályait. Szalontai „csak” bérbe adta a helyiséget, amelyről azt állította: 1500-1800 fiatal szórakozhat ott egyszerre, holott tudnia kellett, hogy a hatályos tűzvédelmi szabályok szerint legfeljebb 356 embert engedhettek volna be. Kecskés azzal védekezett, hogy ő csak a fellépő lemezlovasokat intézte, más kérdés, hogy ő rendelte meg és osztatta ki a belépőként is szolgáló karszalagokat, amelyekből 4200 darabot rendelt. Később ő adott utasítást arra, hogy a kaput a tervezettnél később nyissák meg, amelynek hatására hatalmas tömeg torlódott fel a bejáratnál. Csanádi azt mondta, ő csak a vendéglátásért felelt, azonban számos tanú vallomása alapján nyilvánvaló, hogy más szervezési, rendezési feladatokat is ellátott. Hranek pedig a rendezvény résztvevőinek a számához képest szükségesnél jóval kevesebb biztonsági őrt állított ki, a többségük ráadásul nem volt kamarai tag, nem kapott megfelelő kiképzést, s a rendezvény alatt nem tudták tartani a kapcsolatot egymással, mert nem volt mindenkinek saját adóvevője. A rendezvényt senki nem jelentette be tűzoltóságnak – ez volt az egyik legfőbb hiba, mivel az akkori szabályozás és gyakorlat mellett  a tűzoltóság volt, azaz lett volna az a hatóság, amely a félig-meddig építési területnek minősülő  West Balkánban uralkodó közállapotok láttán betilthatta volna a rendezvényt és megelőzhette volna a tragédiát. 

Összességében a bíróság úgy ítélte meg, a négy vádlott magatartása ok-okozati összefüggésben állt a bekövetkezett tragédiával. Mivel közel azonos mértékben szegték meg foglalkozásuk szabályait, azonos nagyságú büntetést kaptak, két év nyolc hónap fogházban letöltendő szabadságvesztést és két és foglalkozástól való eltiltást. 

Bár a bírósság szerint sem volt a tragédiával ok-okozati összefüggésben a rendőrség intézkedése, az ítélet szóbeli indoklásakor elhangzott: a BRFK nem reagált azonnal a West Balkánból érkező bejelentésekre. A bíró felolvasott pár bejelentést, és az azokra adott rendőrségi válaszokat. Eszerint volt, aki arról panaszkodott, hogy a hatalmas tömegben sokan rosszul lettek, s mentőre is szükség lehet, mire a központi ügyelet azt felelte: ne menjen ilyen buliba. Később valaki azt jelentette be, hogy megsérült, mire az ügyelet azt javasolta neki, hogy tegyen feljelentést, mert amiről bejelentést tett az csak magánindítványra üldözendő. A bíróság szerint azonban a három fiatal életét nagy valószínűséggel akkor sem lehetett volna megmenteni, ha a rendőrség már az első bejelentést is komolyan veszi, s haladéktalanul reagál.

Szalontai Győző (balról) és három társa hallgatja az ítélethirdetést
Budapest, 2012. június 27. Szalontai Győző (balról) és három társa hallgatja az ítélethirdetést a West Balkán nevű szórakozóhelyen másfél évvel ezelőtt történt, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia ügyében indult büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében. A bíróság elsőfokú ítéletében két év, nyolc hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a négy vádlottat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.