Börtönbe záratná Gyurcsányt a Jobbik

Soron kívüli törvénymódosítást kezdeményez a Jobbik, hogy elérje: a vizsgálóbizottságok előtt meg nem jelenő képviselők, politikusok távolmaradása bűncselekménynek minősüljön. Ezt Gaudi-nagy Tamás javasolta, miután Gyurcsány Ferenc nem ment el a jogsértéseket vizsgáló albizottság ülésére. Az LMP szerint Gyurcsány nem tartja be az alkotmányos normákat

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője arra kérte a kormánytöbbséget, támogassa törvénymódosítási javaslatát, amely a bűncselekmények közé sorolná, és börtönnel sújtaná a parlamenti bizottságok előtt meg nem jelenőket.

A politikus pénteken azután nyilatkozott erről, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő jelezte távolmaradását a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság üléséről.

Gyurcsány "megszegte képviselői esküjét, szembehelyezkedett az alkotmánnyal, és ezzel tökéletesen bebizonyította azt, hogy azok a véres események, amelyek 2006 őszén történtek, az ő szellemiségében zajlottak" - fogalmazott az albizottság alelnöke.

A radikális honatya azt kérte, hogy október 4-én házszabálytól eltérő módon fogadják el javaslatát, soron kívül hirdessék ki, majd küldjenek Gyurcsánynak újabb meghívót.

Fidesz: Gyurcsány magyarázkodik

Gyurcsány Ferenc szánalmasan magyarázkodik - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a jogsértéseket vizsgáló albizottság fideszes elnöke, miután a volt miniszterelnök levélben utasította el a megjelenést a testület előtt.

A kormánypárti politikus leszögezte: az alaptörvény és a Gyurcsány Ferenc által hivatkozott alkotmánybírósági határozat is "teljesen egyértelmű": a parlamenti bizottságok előtti megjelenés alkotmányos kötelezettség. Gyurcsány "nem először állít valótlant" - mondta, hozzátéve, hogy ősszel törvényjavaslatot nyújtanak be a távolmaradás szankcionálására.

Révész Máriusz fideszes képviselő azt emelte ki, hogy nem meglepő Gyurcsány távolmaradása, így kisebb presztízsveszteséggel "úszta meg", mint ha válaszolnia kellett volna például arra: politikai döntés volt-e a 2006 szeptemberi Kossuth téri demonstráció választási gyűléssé minősítése.

LMP: Gyurcsány sérti az alkotmányos normákat

Az LMP szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nem tartotta be az alkotmányos normákat azzal, hogy nem ment el a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésére.

Szabó Tímea, a bizottság LMP-s tagja az MTI-nek nyilatkozva cinikusnak nevezte a "máskor az alkotmányosságot védő" Gyurcsány Ferenc hozzáállását, hiszen az albizottság szerinte egy az Országgyűlés által legitim módon létrehozott testület. Az ellenzéki képviselő megjegyezte továbbá, hogy szakmailag felkészült politikusnak tartja Gulyás Gergelyt, az albizottság fideszes elnökét, aki szerinte elfogulatlanul vezeti az albizottságot.

A politikus - mint fogalmazott - külön kikéri magának, hogy ő maga is elfogult lenne, mivel semmilyen személyi kötődése sincs az általuk vizsgált eseményekhez, illetve személyekhez. Szabó Tímea szerint Gyurcsány Ferenc akkor cselekedett volna a leghelyesebben, ha eljön az albizottság meghallgatására, ahonnan bármikor távozhatott is volna, amennyiben ott méltóságában, vagy becsületében megsértik.

Hozzátette: a volt miniszterelnök ezzel szemben előítéletesen prejudikálással vádolta a testületet mondván, hogy az már előre meg is hozta döntését.

Az LMP-s képviselő szerint Gyurcsány Ferencet mindenekelőtt a 2006. október 23-i rendőrségi tömegoszlatás, illetve az egy hónappal korábbi MTV-székházostrom körülményeiről kérdezték volna a bizottság tagjai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.