Börtönbe megy a megvesztegetett polgármester

A Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott a vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében első fokon bűnösnek talált Vincze Ferenc Tibor volt dögei polgármester büntetőügyében.

A volt politikust - aki egészségi okok miatt nem jelent meg a tárgyaláson - három év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ám az ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta annyiban, hogy a Vincze Ferenc Tiborra kirótt egymillió forintos pénzbüntetést nyolcmillió forint értékű vagyonelkobzásra módosította.

A 230 milliós dögei iskolafejlesztés kapcsán Vincze Ferenc Tibor polgármester - aki 1990 és 2010 között irányította a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falut - 20 millió forintot kért a Popovics és Társa Kft. ügyvezetőjétől a kivitelezés elnyeréséért, illetve azért, hogy „rendben menjenek a dolgok" az építkezés során.

A cégvezető 2006-ban titokban rögzítette az erről szóló telefonbeszélgetést, amely során a polgármester arra is figyelmeztette őt, hogy az összegnek csak egy része, nyolcmillió forint van „letudva", a fennmaradó pénzt pedig követelte a vállalkozótól. Az ügy 2007 októberében került a nyilvánosság elé, majd nyomozás indult.

A vállalkozás időközben tönkrement, s elhunyt a cégvezető, aki a beszélgetést rögzítette. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság tavaly szeptemberben első fokon hozott ítélete szerint a döntő bizonyíték a diktafonon rögzített hangfelvétel volt, amelyet a hangszakértői vélemény szerint - Vincze Ferenc Tibor korábbi állításával ellentétben - nem manipuláltak.

Az ügy a vádlott és védője fellebbezése folytán került a Debreceni Ítélőtáblára, amelynek Balla Lajos által vezetett tanácsa úgy ítélte meg: az első fokú ítélet körültekintő és megalapozott volt. A tanácsvezető bíró indoklásában azt mondta: a 20 milliós vesztegetés kapcsán azért döntöttek a nyolcmillió forintos vagyonelkobzás mellett, mert a bűncselekmény idején hatályos törvény szerint a vagyonelkobzás alapjául csak az az összeg szolgálhatott, amit a korrumpált személy bizonyíthatóan átvett, s nem az, amit kért. Ha ez a vesztegetés ma történne, akkor 20 milliós vagyonelkobzásra ítélték volna.

Az ítélőtáblán történtekről a kórházban kezelt Vincze Ferenc Tibor tudósítónktól értesült, de amikor meghallotta az ítéletet, lerakta a telefont.

A tárgyaláson részt vett Nagy Péter, Döge jelenlegi polgármestere, aki azt mondta: a 2200 lelkes település közvéleményét élénken foglalkoztatja a volt polgármester ügye, s bízik abban, hogy a per lezárásával végre megnyugszanak a kedélyek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.