Börtönbe küldenék a futballhuligánokat

Mielőtt hozzákezdenének a stadionok felújításának, a Fidesz szerint szigorítani kell a BTK-t. A Parlament várhatóan tavasszal tárgyalja a hazai futballhuliganizmus kérdését rendező törvénycsomagot.

Tavasszal kerül a Parlament elé a huliganizmus elleni törvénycsomag  mondta el Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke - egyben a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségi tagja - a Magyar Televízió hétfői Ma Reggel című műsorában.

A Fidesz politikusa szerint egy éven belül érezhető változás lesz a hazai labdarúgó stadionokban, két-három éven belül pedig teljesen meg lehet tisztítani a pályákat a huligánoktól.

Bánki Erik elmondta, hogy alaposan áttanulmányozták a brit, a holland és a belga példákat. Ezek alapján az vezethet eredményre a futballhuligánok ellen, ha a stadionokba érkezés és távozás során is kontrollálni tudják a szurkolókat, a huligánok ellen kiszabható letöltendő szabadságvesztéssel szigorítják a Büntetőtörvénykönyvet, valamint felújítják a magyar stadionokat.

A sportbizottság elnöke szerint a legfontosabb teendő a Btk. szigorítása, mert amíg az Újpest-Fradi mérkőzésen randalírozókat jelenleg legfeljebb garázdaság miatt lehet szankcionálni, ami pénzbüntetéssel sújtható, a Btk. kisebb szigorításával, minősített esetben már letöltendő szabadságvesztést lehetne kiróni rájuk.

"Amíg nem lehet letöltendő börtönbüntetést kiszabni a futballhuligánokra, addig nem lesz elég visszatartó erő a számukra, és addig rend sem lesz a stadionokban" - fogalmazott Bánki, majd hozzátette:

"Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével elkezdődött az egyeztetés a Büntetőtörvénykönyv szigorításáról a kormány, a klubok, a Legfelsőbb Bíróság és a Legfőbb Ügyészség között. A miniszter azt ígérte, hogy ez a folyamat az év végén lezárul és akkor tavasszal a Parlament elé kerülhet az a törvénycsomag, amely rendezheti a futballhuliganizmus kérdését."

Az európai példák a kormánypárti politikus szerint azt is mutatják, hogy ahol rendezett körülmények, működő beléptető rendszer és normális stadionok vannak, ott teltházas mérkőzéseket rendeznek.

"Európában a német Bundesligában a legmagasabb a nézőszám, többek között azért, mert ott a 2006-os világbajnokság kapcsán új stadionok épültek. A számok azt is mutatják, hogy ahol új stadion épül, ott 50 százalékkal nő a nézők száma, ezeknek a 40 százaléka nő. Ha javulnak a körülmények, akkor a családok is kijárnak mérkőzésekre, kiviszik a gyerekeket, aminek pozitív hatása előbb-utóbb az utánpótlás-nevelésben is jelentkezik" - magyarázta Bánki, aki szerint a kormány elszánt a futballhuliganizmus kérdésének megoldásában. Emellett az MLSZ-szel közösen újra kívánják indítani a Bozsik Programot is, és fel akarják újítani a magyar pályákat, többek között a Puskás Stadiont is.

Bánki szerint a magyar kluboknak lesz pénzük a beléptetőrendszerekre, mert a nyáron elfogadott törvénycsomag hatására, a támogatók által igénybe vehető társaságiadó-kedvezménynek köszönhetően nőhet a bevételük. Ugyanakkor az egyesületek maguk is érdekeltek a nézőszám növelésében, amelyet csak a stadionokban uralkodó rend megteremtésével érhetnek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.