Boross Péter az egészségét félti, ezért távozik

Nem a Dávid Ibolyával való konfliktus, hanem a parlamenti munka egészségkárosító hatása miatt válik meg mandátumától Boross Péter. A volt kormányfő az MDF-nek továbbra is a mérsékelt politizálást ajánlja, és egységre szólított fel.

"Egy-két barátom tudta, hogy milyen lépésre készülök. De nem voltam elég ügyes, amikor a hír kiszivárgott, megjelentek olyan rosszízű, kiegészítő indokok is, melyeket röstelkedve olvastam. Felelősségem teljes tudatában kijelentem, a parlamenti stallumomról nem azért mondtam le, mert Dávid Ibolya állítólagos ámokfutását meguntam volna. Sem Dávid Ibolyával, sem mással nincs semmilyen személyes konfliktusom" - így válaszolt tegnap a "miértre" Boross Péter az MDF székházában délben tartott sajtótájékoztatón. Vagyis arra, hogy péntek este miért mondott le parlamenti mandátumáról.

Besokallt? -  Háttercikkünk Boross Péter döntéséről

Egészségromlás nélkül nem tudnám vállalnám tovább - indokolta távozását a Parlamentből a volt miniszterelnök, aki felolvasta levelét is, amelyet az MDF-tagsághoz írt. Eszerint túlvállata magát a képviselőséggel, a közviszonyok romlásával nem számolt, csökkent a türelme, a beletörődés képessége. Az Országgyűlés ülésterme nem a törvényhozás, hanem a terméketlen politikai küzdelmek színtere - tette hozzá. Egészségromlás nélkül nehezen viselte a szakszerűtlen törvényelőkészítést, a joghézagokat,a politikai szembenállástól vezérelt a parlamenti munkát, s azt, hogy a felszólalások agresszív politikai deklarációk.

Boross Péter ugyanakkor az antalli örökség kapcsán felszólította a Magyar Demokrata Fórumot (a levél utolsó előtti bekezdésében): "helyre kell állítani az egységet, az elmúlt hónapok külső és belső tényező okozta megosztottságát", de a sajtótájékoztatón hosszasan beszélt a szélsőséges hajlamok, indulatok megjelenéséről is. Az MDF számára változatlanul a mérsékelt politizálásban jelöltre ki az utat, akkor is, ha ez nem lesz túlságosan népszerű.

A tébolynak régen kisebb tere volt

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Arra, hogy miért pont most döntött a mandátumáról való lemondásról, úgy válaszolt: "a téboly keresésnek és keltésnek régebben kisebb tere volt, mint most". Korábban is játszott a távozás gondolatával, de nem akart a pártelnök-választás előtt ezzel előállni, s egyébként is parlamenti szünet van, ami ideális a távozáshoz.

Egy másik kérdésre, hogy a CD-üggyel is egyetértett-e (a MDF-gate-ről és az UD Zrt. ügyéről szóló dossziénk itt olvasható), illetve Lengyel Zoltán felvételével, a tervezett kizárási hullámmal, vagyis az MDF-et megosztó szándékokkal, a volt miniszterelnök úgy reagált: egy párt életében vannak hibák, rossz mondatok, baklövések, de azzal a fő gondolattal, amelyet az MDF képvisel, az irányultsággal teljes mértékben egyetért.

"Voltam horthysta, most MSZP-bérenc"

"Átéltem Antall József után Für Lajos elnökségét, Lezsák elnökségét, mindig is kifejtettem egyértelmű véleményemet" - tette világossá, hogy végig Dávid Ibolya mellett állt ki. "Annak idején egyesek szerint voltam horthysta, szélsőséges radikális, most meg rá kellett jönni, hogy a szocialisták felé húzok" - tette hozzá némi iróniával, cáfolva, hogy az MDF a szocialistákhoz közeledne.

A jövő hét első napjaiban dönti el, hogy pontosan mikor távozik. Ügyel arra, hogy "hátsó szándékoknak, erőltetett értelmezésnek ne lehessen tere" - vagyis az éppen tíz fős frakció biztonságát ne veszélyeztesse. Boross Péter változatlanul az MDF tagja, a párt érdekében szeretne együttműködni a frakcióval is - erre Herényi Károly fel is kérte.

Dávid Ibolya ajándéka

A sajtótájékoztatón felsorakoztak az MDF-vezetés prominensei, Dávid Ibolya pedig, aki Boross Pétert mentorának, jó barátjának nevezett azzal fordult a volt miniszterelnökhöz, hogy számítanak rá, magvas gondolataira. - A magvas gondolatokhoz kell múzsa, de nyugalom is - tette hozzá a pártelnök-asszony, aki búcsúajándékul egy hintaágyat adott. "Ez jó lesz, úgyis utálom a széket" - köszönte meg az ajándékot a távozó Boross Péter, aki még elmesélte, hogy könyvet szeretne írni arról, hogy "az évszázadokon átíveló magyar társadalmi szövetrendszert hogy szaggatták darabokra 1945 után, s hogy lett massza a magyar társadalom".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.