Boross: 2010-ben meglesz a Fidesznek a kétharmad

Részletkérdés Gyurcsány javaslata a kisebb létszámú parlamentről Boross Péter szerint. Az MDF az EP-választások mintájára egyfordulós, csak országos listára alapuló választási rendszert tartana jónak, kétkamarás parlamenttel. A visszaélések miatt megszüntetnék az ajánlószelvények rendszerét.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök február elsején jelentette be kisebb parlamentre vonatkozó javaslatát: a 199 parlamenti képviselőből 176-ot listán, egy fordulóban, megyénként választanának meg, 23-at pedig a mandátumot nem eredményező megyei szavazatok alapján.

Boross Péter szerint a kisebb parlament a választójog egész rendszerének csupán részletkérdése. Az MDF szerint nincs szükség megyénkénti listára, hanem egyetlen országos lista kell, amelyre mindenütt szavaznának. Az emberek nem személyekre szavaznak, hanem pártokra, ezért az lenne a jó, ha az ország egyetlen választókörzet lenne, és nem lennének megyei listák - hívta fel a figyelmet. A jelenlegi választási rendszer 6-8 párt esetén még működik, a 2010-es választások után azonban négynél több párt várhatóan nem jut be a parlamentbe.

Boross szerint a 2010-es választásokon a Fidesz valószínűleg kétharmados többséget fog szerezni az Országgyűlésben. Mint mondta, a miniszterelnök által javasolt 199 parlamenti képviselő ideális számnak tűnik, de ehhez megfelelő választójogi törvény is kell, hogy életképes legyen a kisebb parlament.

A politikus szólt az MDF javaslatáról, a kétkamarás parlamentről is. Hangsúlyozta: Magyarországon mindig kétkamarás parlament volt, a szocialista időszakot kivéve. "A pártküzdelmektől szétszaggatott első kamara ellensúlyt igényel egy olyan második kamara létrehozásával, például hatvan fővel, ahol tudományos, kulturális, valamint egyházi testületek delegáltjai foglalnak helyet, hogy feloldják a szélsőségesen elfogult pártellentétekből adódó hátrányokat" - jelentette ki.

A volt miniszterelnök beszélt arról is, hogy a visszaélések elkerülésének megakadályozására el kell törölni az ajánlószelvényeket, vagy, mint mondta, azoknak a pártoknak, akik már két cikluson keresztül bejutottak a parlamentbe, ne kelljen ezeket gyűjteniük.

Boross Péter a sajtótájékoztatón a cigánysággal kapcsolatban kiemelte: 1992-ben 12 nemzeti kisebbséget regisztráltak Magyarországon, és a cigányságot is besorolták a nemzeti kisebbségek közé. Mint mondta, akkor kezdeményezte, hogy a cigányság ne legyen nemzeti kisebbség, mert ez ellentétes az integrációs törekvéssel.

A cigányságnak anyaországa, nyelve, kulturális értékrendje sincs, csak szokásai, és nem hasonlítanak például a magyarországi német kisebbségre - mondta. Kiemelte: a cigányságot integrálni akarjuk, míg más nemzeti kisebbségnél azt mondjuk, hogy őrizzék meg kultúrájukat, legyenek saját iskoláik. Ez az ellentmondás rajta ül a cigánykérdés kezelésén mind a mai napig - hangsúlyozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.