Boros Bánk Levente politikai háborút jövendölt Lakitelken

A 2014-es választások előtt "komoly gyűlöletkampányra, politikai háborúra" van kilátás a jobb és a balliberális oldal közötti értékrendi szakadék, és az egzisztenciális szempontok miatt - mondta Boros Bánk Levente politológus szombaton a Lakiteleki Népfőiskolán, a fiatal politológusok kilencedik találkozóján.

Az ellenségkép a politikában című előadásában a politológus kifejtette: a két oldal szembenállása nem kizárólag és nem is elsősorban a hatalom birtoklásáról szól. Ez csupán eszköz két gyökeresen eltérő filozófia, az értéksemlegességet valló balliberális oldal és a hagyományos értékek mellett elkötelezett jobboldal küzdelmében - mutatott rá.

Emlékezetett arra, hogy a kommunikációs tér "uralásáért folytatott háború" már a rendszerváltás pillanatában elkezdődött. A "balliberális véleménymonopólium" mára meggyengülni látszik, emiatt az elmúlt három évben alapvetően csalódottság alakult ki bennük - vélte.

Fricz Tamás egyetemi docens a Magyarországot és a kormányt ért külső támadások okait, mozgatórugóit elemezte. Kifejtette: Magyarországon ugyan megtörni látszik, ám nemzetközi szinten erőteljes a neoliberális "véleményhatalom", amelynek megnyilvánulásaként külföldi szervezetek "elfogult kritikákat megfogalmazva, meglepő szenvedéllyel" támadják Magyarországot és a kormányt.

Véleménye szerint ennek hátterében az áll, hogy az Orbán-kabinet 2010-ben nyíltan szakított a "profitorientált szemlélettel áthatott" neoliberális politikával, felismerve, hogy ez kiszolgáltatottá teszi az államot, és a végletekig legyengíti a társadalmat. A nemzeti értékek következetes képviselete és a konfliktusok felvállalása pedig "kiverte a biztosítékot" - fogalmazott.

Fricz Tamás szerint a nyugati sajtóban Magyarországról torzítva megjelenő tények és vélemények a nemzetközi támadások legitimálását szolgálják. Úgy vélte, idővel a külföldi elemzők is megértik, hogy a kormány célja nem egyéb, mint a többségi elv érvényesítésével, a konfliktusok felvállalásával, ám a demokratikus keretekre "feszesen és kínosan ügyelve" befejezni a bő két évtizeddel ezelőtt elkezdett, ám végig nem vitt rendszerváltást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.