Bombázó lőtér helyett igazi puszta lesz a Hortobágyon

– A magyar természetvédelem legnagyobb tájrehabilitációs projektje valósul meg a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén található, egykori bombázó lőtéren. A beruházás mintegy 3,5 milliárd forintba kerül, s 2018 májusára fejeződik be - jelentette be Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója a volt lőtéren ma megrendezett sajtótájékoztatón, amelyet abból az apropóból tartottak, hogy lezárult a projekt első szakasza.

A mintegy 7 ezer hektáros egykori lőtér a Hortobágy, Karcag, Kunmadaras, Nádudvar és Nagyiván települések által határolt területen található. 2004-ben került a HNP vagyonkezelésébe, s - mint Szilágyi Gábor kifejtette - ezután döntöttek úgy, hogy mentesítik a területet a fel nem robbant lőszerektől, lőszermaradványoktól, s egyéb pirotechnikai anyagoktól. Szilágyi hozzátette: a Magyar Néphadseregben egykor páncéltörő tüzérként szolgált, s ha akkor azt mondta volna a seregben, hogy pár évtized múlva része lesz a szovjet hadsereg által használt terület mentesítésében, akkor legalábbis gyengélkedőre küldték volna.

Ehhez kapcsolódva Hende Csaba honvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón közölte: 1978-ban Kalocsán ő maga is páncéltörő tüzér volt, s nagyon örül neki, hogy most honvédelmi miniszterként ünnepelheti a volt lőtér fölszámolását. A tárca vezetője azért vett részt a rendezvényen, mert a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrede a lőtér északi részét az első szakasz keretében már mentesítette. Hende közlése szerint 521 hektáron dolgoztak a tűzszerészek, s 532 darab robbanószert találtak. A szakemberekre azonban még nagy feladat vár, hiszen a területen mintegy 40 ezer darab lőszert jelöltek meg.

A miniszter bejelentette: mivel a honvédség nagyra becsüli a tűzszerészeket, számukra idén július elsejétől 30 százalékos, míg 2019-ig további 20 százalékos illetményemelést irányoztak elő, így 2019-től a tűzszerészek a mostani illetményükhöz képest 50 százalékkal többet keresnek majd.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára bejelentette: a területen a mentesítés keretében betemetnek mintegy 5 ezer bombatölcsért, ezután az 1940 előtti állapotok állnak vissza a pusztán, amelyet a természet vesz birtokba, s legeltetés is folyik majd.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.