Aknát találtak a Tímár utcai házban

Aknát találtak abban az óbudai társasházban, ahol a múlt héten két ember halálát követelő gázrobbanás történt.

Nem sokkal dél után kiderült, hogy valóban robbanószerkezetet találtak a bontást végző munkások abban a Tímár utcai házban, ahol a múlt héten a két ember halálát okozó robbanás történt. Az akna valószínűleg a II. világháború idején ékelődött az épület tetőszerkezetébe. A robbanószerkezetet a kora délutáni órákban szállítják el a rendőrség tűzszerészei. 

A bontás és a romeltakarítás ennek ellenére lelassul, mivel a munkát a tűzszerészek iránytásása alatt folytathatják. A továbbiakben áttvizsgálják a ház minden egyes négyzetcentiméterét további lövedékek után kutatva - mondta el lapunknak Petridisz Miklós, a bontás építésvezetője, aki nem zárta ki, hogy a gázrobbanásban egy másik lövedék is felrobbant, mivel a detonáció és a rombolás mértéke jócskán meghaladta a gázrobbanásoknál korábban tapasztaltakat. 

Pálinkás András, az Óbudai Önkormányzat Városüzemeltetési Főosztályának vezetője a helyszínen lapunknak arról számolt be, hogy ma a kora délelőtti órákban a felső szint bontási, romeltakarítási munkálatai közben bukkantak rá a 2-3 kilogrammos, 60-70 centiméter hosszú II. Világháborús lövedékre emlékeztető tárgyra. A munkálatokat azonnal félbeszakították, a munkaterületet kiürítették. Az önkormányzat azonnal értesítette a rendőrséget, amely értesítette a tűzszerészeket.  

A környéken élők lapunk tudósítójának korábban azt valószínűsítették, hogy nem gázrobbanás történt a múlt héten, hanem a lakásban édesanyjával élő hatvan év körüli férfi gyűjthette a háborús relikviákat és ezek egyike robbant fel.

Vikor László, a társasház közös képviselője azonban lapunknak nem erősítette meg a feltételezést. Többször járt a lakásban korábban és soha nem látott háborús relikviákat. Úgy véli, egy fel nem robbant II. Világháborús, vagy az '56-os harcokból származó lövedék ékelődött a tetőszerkezetbe.

Az óbudai önkormányzat nem akart találgatásokba bocsátkozni.

Bús Balázs kerüelti polgármester, a helyszínen azt mondta, hogy megvárják a szakértők véleményét és ha szükségessé válik, akkor a kitelepítési terveknek megfelelően 100-500 méteres körzetben kiköltöztetik a környéken élőket. 

A Tímár utcai társasházban múlt hét szerdán hajnalban történt nagy erejű robbanás. A ház legfelső két szintje gyakorlatilag leomlott, két ember meghalt, egy súlyosan megsérült. Az épület életveszélyessé vált a statikusok előzetes véleménye szerint.

Az első statikai vizsgálatok szerint a Tímár és a Pacsirtamező utca sarkán álló, szerdára virradó éjjel gázrobbanás miatt részben megsemmisült ház megmenthető. A társasház biztosítója, az AEGON Magyarország becslései szerint legalább 450 millió forintnyi kár keletkezett a robbanás miatt az épületben és a laksásokban. A biztosító ugyanakkor közleményében hangsúlyozta, hogy ez az összeg még jelentősen változhat az alapos, minden részletre kiterjedő kárfelmérés során.

Az óbudai önkormányzat a társasházból kiköltöztetett lakók közül három családnak biztosított lakást, két idős embert pedig egy nyugdíjas otthonban helyeztek el, a többiek rokonoknál, ismerősöknél megoldották lakhatásukat. A károsultaknak emellett száz-, illetve kétszázezer forint rendkívüli segélyt adott az önkormányzat.

Valószínűleg bombát találtak abban az óbudai társasházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.